Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG din Rusia, a fost interzis prin ordin judecătoresc

Un tribunal rus a ordonat miercuri interzicerea Grupului Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG din Rusia pentru drepturile omului, pe fondul represiunii asupra ultimelor voci critice majore ale țării.

Organizația a fost înființată în 1976 de dizidenții sovietici și a produs rapoarte periodice despre încălcările drepturilor omului în întreaga țară.

Kremlinul a spus că ONG-ul nu are înregistrarea corectă, potrivit Euronews.com.

Printre evenimentele presupuse desfășurate de MHG în afara regiunii Moscovei se numără următoarele: observații la procese, apeluri la autoritățile regionale, precum și participarea la evenimente ale partenerilor regionali ai organizației (inclusiv online).

Care sunt motivele invocate pentru dizolvarea instituției

În plus, departamentul a inclus printre „încălcările” organizației că membrii săi au semnat un apel comun al activiștilor pentru drepturile omului adresat guvernatorului Sankt-Petersburgului, Alexander Beglov, cu o cerere de ridicare a interdicției pichetelor cu o singură persoană în oraș.

În cadrul unei ședințe de judecată, Valery Borshchev, un disident sovietic și co-președinte al MHG, a declarat că lichidarea organizației „este o lovitură gravă pentru mișcarea pentru drepturile omului nu numai în Rusia, ci și în lume”.

"Ușurința cu care ne decideți soarta mă uimește. Cum este posibil să distrug ceea ce a fost construit timp de decenii cu atâta ușurință", a spus el.

MHG a fost înființată în 1976 de proeminenți dizidenți sovietici în apartamentul legendarului apărător al drepturilor și fizician Andrei Saharov. Membrii săi au fost arestați sau forțați în exil la scurt timp după înființarea MHG. Grupul și-a reînviat operațiunile în Rusia la sfârșitul anilor 1980.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE