Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grevă aeriană în Franța. Zborurile din Europa, din ultimele zile din septembrie, ar putea fi perturbate

Controlorii de trafic aerian francezi sunt pregătiți să lovească din nou săptămâna viitoare, după ce o acțiune industrială a blocat vineri peste 1.000 de zboruri.

Sute de mii de călători s-au confruntat cu perturbări severe, deoarece companiile aeriene și-au redus radical programele de vineri pentru a face față unei restricții a traficul aerian.

Companiile aeriene se pregătesc pentru mai multe perturbări, după ce sindicatul controlorilor de trafic aerian din Franța a anunțat încă trei zile de grevă săptămâna viitoare.

Greva va avea loc pe 28, 29 și 30 septembrie. Acesta va fi anulată dacă sindicatul ajunge la un acord cu autoritatea aviatică a Franței, DGAC.

„Discuțiile și contactele nu au fost niciodată oprite și continuă”, spune Frédéric Solano, directorul general al DGAC.

De ce fac grevă controlorii aerian francezi?

Sindicatul francez Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien (SNCTA) - principalul sindicat al controlorilor de trafic aerian din țară - a convocat greva pentru salarizare și condiții de muncă mai bune.

Într-o declarație care explică acțiunea industrială de săptămâna trecută, sindicatul a spus că inflația erodează veniturile lucrătorilor și a cerut creșteri ale salariilor și mai multe recrutări.

„Între 2029 și 2035, o treime din forța de muncă [controlul traficului aerian] se pensionează. Este imperativ să anticipăm și să planificăm recrutarea”, se mai arată în scrisoare.

„Dacă nu, consecințele vor fi inevitabile în ceea ce privește serviciul public, condițiile de muncă și flexibilitatea.”

Greva SNCTA va coincide cu o grevă la nivel național a Confederației Generale a Sindicatelor Muncii din Franța pe 29 septembrie.

Membrii sindicatului - inclusiv manipulatorii de bagaje și personalul tehnic al aeroportului - vor renunța la serviciu între orele 4:00 pe 29 septembrie și 7:00 pe 30 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE