Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia: cel puțin 15 migranți morți și 90 dați dispăruți, după scufundarea unor ambarcațiuni

Cel puțin 15 persoane au murit și aproximativ 90 sunt în continuare date dispărute după ce două ambarcațiuni cu migranți s-au scufundat miercuri în apele grecești. Ambarcațiunile, care ar fi putut veni din Turcia vecină, au fost lovite de vremea furtunoasă din Marea Mediterană.

Un alt incident s-a petrecut miercuri

Autoritățile au declarat că cel puțin 15 persoane au murit în apropierea insulei Lesbos, pe care Papa Francisc a denunțat-o anul trecut ca fiind un „naufragiu al civilizației” atunci când a vizitat o tabără de refugiați. Salvatorii au scos cinci persoane din apele furtunoase, dar 20 de persoane erau încă dispărute joi dimineață, a anunțat paza de coastă a Greciei.

Într-un incident separat, miercuri, cel puțin 70 de persoane ar fi dispărut după ce o altă ambarcațiune s-a lovit de stânci în apropierea insulei Kythira - la câteva sute de kilometri vest de Lesbos.

„Am putut vedea barca izbindu-se de stânci și oamenii cățărându-se pe acele stânci pentru a încerca să se salveze”, a declarat Martha Stathaki, o localnică din Kythira, pentru agenția de presă AP.

Se crede că barca care s-a scufundat în apropiere de Kythira transporta 100 de persoane. Salvatorii au declarat la începutul zilei de joi că au salvat 30 de persoane din ape. Echipele de pompieri au coborât frânghii pentru a-i ajuta pe migranți să urce pe stâncile de pe malul mării. Oficialii locali au declarat că o școală din zonă va fi deschisă pentru a oferi adăpost celor salvați.

Scafandri ai marinei militare erau, de asemenea, așteptați să sosească joi pentru a ajuta la operațiunea de căutare și salvare.

Majoritatea migranților care ajung în Grecia călătoresc dinspre Turcia vecină. Traficanții de persoane au schimbat rutele în ultimele luni pentru a încerca să evite apele puternic patrulate din jurul insulelor grecești.

„Naufragiu al civilizației”

Papa Francisc a vizitat migranții într-o tabără de refugiați de pe insula grecească Lesbos în decembrie anul trecut. El a denunțat ceea ce a spus că este indiferența și interesul propriu de care dă dovadă Europa „care îi condamnă la moarte pe cei de la margine”.

„Vă rog, haideți să oprim aceast naufragiu al civilizației!” a spus Francisc în tabăra Mavrovouni.

Lesbos se află la est de partea continentală a Greciei și se află la aproximativ 20 km de coasta Turciei.

„Îi cer fiecărui bărbat și fiecărei femei, tuturor, să depășim paralizia fricii, indiferența care ucide, disprețul cinic care îi condamnă cu nonșalanță la moarte pe cei de la margine. Să încetăm să ignorăm realitatea, să încetăm să transferăm în mod constant responsabilitatea, să încetăm să pasăm problema migrației altora, ca și cum nu ar conta pentru nimeni și ar fi doar o povară inutilă care trebuie purtată de altcineva”, a adăugat Papa Francisc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE