Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Giorgia Meloni, victima unei farse. Cine l-a păcălit pe premierul italian să spună că liderii UE ”s-au săturat de războiul din Ucraina”

Premierul italian Giorgia Meloni se numără printre liderii occidentali care au fost păcăliți de comedianții ruși Vovan și Lexus. Deveniți celebri datorită farselor pe care le pun la cale, cei doi s-au dat drept diplomați africani, iar șefa Guvernului de la Roma că liderii UE s-au săturat de războiul din Ucraina și că voiau să negocieze un acord cu Kremlinul pentru a pune capăt conflictului, relatează Euronews.com.

Conversația telefonică de 13 minute datează din luna septembrie și a fost publicată miercuri de cei doi comedianți ruși, pe numele lor adevărate Vladimir Kuznetsov și Alexei Stolyarov, pe platforma canadiană de video-sharing Rumble.

Cancelaria premierului italian a transmis într-un comunicat că regretă faptul că Giorgia Meloni a fost indusă în eroare de un impostor care s-a dat drept șeful Comisiei Uniunii Africane. De asemenea, oficialii italieni au precizat că apelul a avut loc în timpul pregătirilor pentru întâlnirile cu liderii africani la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Ce a declarat Giorgia Meloni în timpul farsei

”Există multă oboseală de toate părțile”, a afirmat Meloni, făcând referire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. ”Se apropie momentul în care toată lumea va înțelege că avem nevoie de o cale de ieșire”

"Contraofensiva Ucrainei nu merge așa cum se aștepta (...) Nu a schimbat soarta conflictului și toată lumea înțelege că (războiul) ar putea dura mulți ani dacă nu găsim o soluție. Ucrainenii fac ceea ce trebuie să facă, iar noi încercăm să îi ajutăm”, a adăugat premierul italian.

Meloni a mai precizat că problema este reprezentată de ”găsirea unei soluții care să fie acceptabilă pentru ambele părți fără a distruge dreptul internațional”.

”Am câteva idei despre cum să gestionăm această situație, dar aștept momentul potrivit pentru a le expune”, a mai pus șefa Guvernului de la Roma.

Farsa pusă la cale în timpul unei conversații telefonice vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să nu renunțe la sprijinirea Ucrainei. Liderul de la Kiev a afirmat într-un interviu recent acordat publicației Time că, în opinia sa, ”cel mai înfricoșător lucru” este că unele persoane din lume s-au obișnuit cu războiul din Ucraina.

De asemenea, premierul italian le-a vorbit autorilor farsei despre lipsa de sprijin pentru Italia în ceea ce privește gestionarea migrației.

”Sunt cu toții de acord că doar Italia trebuie să rezolve singură această problemă. Este un mod de gândire foarte prostesc”, a menționat Giorgia Meloni, potrivit sursei citate.

Meloni și-a exprimat simpatia față de Marea Britanie prin tentativa a lua măsuri pentru a contracara fenomenul migrației ilegale. Premierul italian a dat de înțeles că migranții ilegali sunt "imposibil de integrat" în societatea europeană.

”Unii dintre ei ajung în mâinile organizațiilor criminale (...) Comisia Europeană spune că înțelege acest lucru, dar când le ceri bani pentru a investi și a ajuta țările, devine mai dificil”, a mai spus ea.

Cum se apără comendianții ruși care au păcălit-o pe Giorgia Meloni

Alexei Stolyarov, cunoscut sub numele de Lexus, a declarat pentru agenția Reuters că Giorgia Meloni a fost măcar dispusă să-și exprime cu adevărat opiniile.

"Din păcate, spre deosebire de ea, mulți politicieni europeni se comportă ca un fel de roboți programați și fac publice puncte de vedere care sunt exprimate doar în propriile cercuri", a declarat Lexus pentru Reuters. El a vorbit în timp ce Vovan a ascultat și el convorbirea cu Meloni, a explicat el.

Partidele de Opoziție din Italia au criticat-o pe Giorgia Meloni pentru că a căzut într-o ”capcană rusească”.

Fostul premier italian Giuseppe Conte a criticat-o în termeni duri pe Meloni pe motiv că a "dezvăluit adevăruri pe care nu le-a spus niciodată italienilor".

De asemenea, fostul prim-ministru Matteo Renzi, în prezent senator al partidului de opoziție Italia Viva, a declarat că înregistrarea a fost o "gafă proastă pentru Italia și pentru Giorgia Meloni".

"Ceea ce este în joc aici este credibilitatea Italiei", a adăugat el.

Partidul ”Frații Italiei” condus de Meloni a luat apărarea șefei Guvernului italian.

Cine sunt Vovan și Lexus

Vovan și Lexus, porecliți ”Jerky Boys" din Rusia, au mai pus la cale farse unor oficiali europeni de rang înalt și le-au căzut în plasă fostul cancelar german Angela Merkel și fostul premier britanic Boris Johnson, precum și personalități precum Sir Elton John și ducele de Sussex.

Cei doi au fost acuzați că sunt actori ce sprijină Guvernul de la Moscova, afirmație pe care comedianții au negat-o.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE