Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gest "absolut scandalos" în parlamentul Poloniei. Un deputat a stins lumânările din menorah cu extinctorul

Gest extrem în parlamentul Poloniei. Un deputat de extremă-dreapta a folosit un extinctor pentru a stinge lumânările aprinse pe un candelabru cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuka. Ședințele parlamentului au fost suspendate, iar deputatul a fost exclus de la lucrările legislativului. După incident, lumânările au fost reaprinse.

Menora, un sfeșnic iudaic cu șapte brațe, este simbolul statului evreiesc.

Deputatul va fi denunțat procurorilor

Principalele formațiuni politice din legislativul de la Varșovia au condamnat gestul extrem al pro-rusului Grzegorz Brau și au declarat că nu există nicio o toleranță pentru comportamentul antisemit și xenofob.

Braun a afirmat în trecut în mod fals că există un complot pentru a transforma Polonia într-un "stat evreiesc" și a cerut ca homosexualitatea să fie criminalizată.

Președintele parlamentului, Szymon Holownia, a calificat actul drept "absolut scandalos" și l-a exclus pe Braun din sesiunea parlamentară, exprimându-și speranța că "nu se va întoarce curând". El a spus că îl va denunța procurorilor.

Și noul premier polonez, Donald Tusk, a calificat incidentul drept o rușine, care nu ar trebui să se mai repete.

Oamenii l-au implorat să se oprească

Potrivit înregistrărilor video ale incidentului, Braun a luat un extinctor și a stins lumânările de pe menora. Un nor de fum și praf alb a umplut zona.

Rabinul Shalom Ber Stambler, care a condus ceremonia de Hanukkah, așa cum o face de 17 ani, a declarat pentru The Associated Press că sărbătoarea s-a desfășurat în mod pașnic și tocmai se încheiase când brusc a izbucnit haosul și a devenit conștient că Braun stingea lumânările în cea de-a șasea noapte a festivalului.

Oamenii l-au implorat să înceteze, iar o femeie, membră a comunității evreiești, a încercat să îl oprească pe Braun. Fumul de la stingător i-a intrat în față și a avut nevoie de îngrijiri medicale după aceea.

În fiecare an, membri ai comunității evreiești participă la aprinderea menorei în parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE