Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania a aprobat taxa minimă pentru multinaționale. Câți bani vrea să atragă în buget

Parlamentul german a aprobat vineri proiectul de lege ce vizează aplicarea unui impozit minim global pe profit, ca parte a unui acord internațional prin care marile companii ar urma să plătească un impozit minim de 15%, relatează Reuters.

Firmele multinaționale vor trebui să plătească acest nivel de impozitare pentru toate profiturile pe care le realizează la nivel mondial, indiferent de locul în care sunt generate.

În 2021, aproape 140 de țări au aprobat un acord la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pe care urmează să îl pună în aplicare începând din anul 2024, pentru a împiedica marile companii, precum Google sau Amazon să se sustragă de la impozitare prin transferarea profiturilor în țări cu fiscalitate redusă.

Acest lucru se va aplica tuturor acestor companii și grupurilor de mari dimensiuni cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro (800 de milioane de dolari) pe an.

Potrivit estimărilor, această majorare va aduce 220 de miliarde de dolari la nivel mondial Guvernelor care se confruntă cu lipsă de bani după pandemia COVID-19 și cu o criză a costului vieții. Cu toate acestea, procesul de ratificare a întâmpinat obstacole în mai multe țări.

Cum ar urma să se aplice impozitarea multinaționalelor în UE

În luna decembrie 2022, statele membre UE au ajuns la un acord asupra unei directive comune cu privire la implementarea uniformă a taxei în Uniunea Europeană. Directiva trebuie transpusă în legislația națională a tuturor țărilor UE până la sfârșitul anului.

Proiectul de lege a fost aprobat în Germania cu sprijinul tuturor partidelor din coaliție și al principalului partid de opoziție.

La începutul anului, Ministerul de Finanțe a estimat că în Germania ar putea acumula venituri fiscale suplimentare de 910 milioane de euro începând din 2026. În 2027 și 2028, se estimează că taxa va aduce 535 și, respectiv, 285 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE