George Simion și Nicușor Dan joacă totul la finalul campaniei: strategii la limită pentru turul decisiv

Cu doar câteva zile de campanie rămase, George Simion și Nicușor Dan, competitorii pentru scaunul prezidențial, și-au folosit tot arsenalul de tactici și strategii pentru a-și maximiza zestrea electorală. Unul, pentru a-și consolida și întări poziția obținută după primul tur, inclusiv cu ajutorul diasporei. Celălalt, pentru a elimina distanța de adversarul său și a-și asigura victoria, în special cu aportul românilor din zona urbanizată din țară. Strategiile de antagonizare folosite pentru același scop, președinția țării, riscă însă să aibă efecte nedorite, avertizează specialiștii în domeniu.

Riscuri și strategii în cursa pentru Cotroceni

În trecut, dueluri similare pentru Palatul Cotroceni, precum cel actual dintre Nicușor Dan și George Simion, au fost tranșate în urma mobilizării in extremis a electoratului, în special al celui din diaspora. Dacă în 2000, votul util clarifica competiția dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor în favoarea primului, în 2009, Traian Băsescu câștiga încă un mandat în competiția directă cu Mircea Geoană, profitând de o greșeală a acestuia.

3 decembrie 2009

Traian Băsescu: Azi noapte v-a plăcut întâlnirea?

Mircea Geoană: Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu.

Traian Băsescu: Azi noapte, da?

Mircea Geoană: Da. M-a sunat după ce într-un interviu, într-o gazetă de sport, i-am spus că este malefic și ușor turbulent.

Traian Băsescu: Și v-ați dus la dânsul acasă să-i explicați că ați greșit.

Mircea Geoană: Și am avut o discuție despre ceea ce reprezintă o relație corectă între doi oameni.

Cinci ani mai târziu, în 2014, Klaus Iohannis profita decisiv de o altă greșeală. Cea a premierului și candidatului PSD la acea vreme, Victor Ponta, care a neglijat organizarea de secții de votare suficiente în diaspora.

08.11.2014

SURSA: REALITATEA TV

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, ați organizat alegerile în diaspora într-un mod execrabil. Fiecare cetățean are dreptul la vot.

Victor Ponta: Argumentați. Asta e o lozincă, spuneți cum o facem, serios.

Klaus Iohannis: Dvs ați suprimat dreptul de a vota al acestor cetățeni din diaspora.

Moderatorul emisiunii: Cine va fi vinovat în cazul în care nu vor vota românii din diaspora?

Victor Ponta: Eu voi fi vinovat, ca să fie fericit domnul Iohannis.

În prezent, cei doi contracandidați rămași în cursă au mizat pe strategii diferite în scurta campanie de dinainte de turul al doilea. Cu aproape două milioane de voturi de recuperat după primul tur, Nicușor Dan vrea să învingă prin mobilizarea electoratului din țară, în special al celui mediul urban. George Simion mizează pe rural și diaspora.

Radu Delicote, consultant marketing politic: Fiecare tabără încearcă să-și accentueze emoția pe două direcții: unu, să-și motiveze electoral votanții, suporteri, fanii, să comunice mai departe mesajele susținătorilor, respectiv să-și antagonizeze pe cât posibil, poate, nehotărâții față de cealaltă tabără. Nicușor Dan, într-adevăr, prin faptul că este primar și candidat din postura de primar, va încerca să intre pe urban. Urbanul, nu numai mare, eu m-aș duce inclusiv pe urbanul mediu, să știți. Mai pe românește, o scară de bloc cam echivalează cu o stradă întreagă dintr-un sat. Simion se bazează pe influența pe care o poate aduce diaspora acasă, iar de cealaltă parte este eficiență electorală.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Emoția a fost creată, frica există, societatea este fracturată. În momentul de față, drumul european este pus sub semnul întrebării. Rezerva lui Nicușor Dan este, în general, în orașele mari, mai puțin în orașele mici, mijlocii și în zona rurală. Acolo, la acel electorat, se poate ajunge pe două căi: prin rețelele sociale și prin mass-media tradițională, în special prin televiziuni, așa că nu a insistat foarte mult asupra acestui lucru. Cred, însă, că ar putea să profite George Simion de asta. Nici George Simion nu a făcut foarte multe vizite înaintea turului 2, dar este mult mai sigur pe electoratul din zonele respective. Pentru Simion, important astăzi este însă electoratul din diasporă.

Strategiile electorale folosite în cursa pentru Cotroceni riscă însă să aibă efecte nedorite. Dincolo de miza proeuropeană a alegerilor din 18 mai, câștigătorul va trebui să vină cu soluții și pentru a vindeca o societate antagonizată, nu doar electoral, ci și economic și social.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE