Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gazprom, la un pas să schimbe condițiile contractelor dacă Occidentul va plafona prețul gazelor

Publicat de: Mirabela Vasile

Rusia a anunțat că Gazpromul ar putea schimba condiţiile contractelor sale de livrare dacă țările din Occident plafonează prețul pentru gazul rusesc.

Liderii G7 au fost de acord să analizeze ideea de plafonare a preţului pentru gazul şi petrolul rusesc. Măsura a fost adusă în discuție pe fondul ideii de a putea limita fluxul de bani spre Rusia, potrivit Agerpres.

Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un nivel uşor peste costurile de producţie, pentru a se asigura că beneficiile Rusiei sunt reduse, în timp ce este menţinută producţia, dar detaliile finale încă nu au fost anunţate.

"Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre ideea plafonării preţului gazului.

Moscova are ca obiectiv un deficit bugetar de 2% din PIB anul acesta, după ce a majorat sprijinul acordat gospodăriilor şi companiilor pentru a compensa efectele sancţiunilor. Chiar cu acest deficit proiectat, Moscova are nevoie de un preţ al barilului de petrol de 100 de dolari anul acesta pentru a echilibra bugetul, conform economistului Natalia Orlova, de la Alfa Bank.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE