Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Garda de Coastă din Grecia împinge barca migranților în derivă, în Marea Egee

În imaginile distribuite de o organizație non-profit se vede cum Garda de Coastă greacă împinge migranții înapoi în Marea Egee și îi lasă în derivă în apropierea apelor turcești, scrie euronews.com. Asta se întâmpla în dimineața zilei de 6 octombrie.

Este vorba despre o barcă de cauciuc care transporta 47 de afgani. Aceștia navigau în afara insulei Lesbos câng Garda de Coastă greacă i-a oprit, potrivit Aegean Boat Report (ABR).

"Oamenii din mica barcă de cauciuc au încercat cât au putut să evite să fie opriți, dar o barcă de cauciuc nu se potrivea cu o navă de patrulare de coastă grecească, iar Lambro 57, cu marcajul de identificare ΛΣ-602, staționat în Lesbos, a oprit în cele din urmă barca", a scris ABR pe X.

ABR monitorizează mișcările oamenilor în Marea Egee și a adus anterior dovezi ale tratamentului teribil la care sunt supuși migranții în Grecia.

Imaginile postate de aceștia, aparent filmate cu un telefon de către unul dintre migranți, arată mai mulți bărbați mascați de la bordul navei Gărzii de Coastă grecești care împing barca de cauciuc cu cârlige pentru bărci.

"De obicei, ei încearcă să distrugă motorul. În multe cazuri, în loc să lovească motorul, (n.r. ajung) să-I rănească pe oamenii din barcă sau să deterioreze barca de cauciuc, care s-ar putea scufunda", a scris ABR.

Grupul a raportat apoi că toți cei 47 de migranți au fost luați la bordul navei Gărzii de Coastă grecești și transportați aproape de apele turcești, unde au fost "forțați să se urce în două plute gonflabile de salvare și lăsați în derivă fără apărare, încălcând în mod direct legile internaționale și drepturile omului".

Migranții, salvați de turci

Organizația nonprofit a scris că "acest lucru s-a făcut în plină zi, într-o zonă puternic păzită și monitorizată de Agenția Europeană de Poliție de Frontieră și Garda de Coastă Frontex, care, în mod ciudat, nu au văzut nimic".

Cei 47 de migranți au fost apoi salvați de Garda de Coastă turcă.

Euronews a contactat Ministerul de Externe al Greciei pentru comentarii.

Imaginile postate de ABR sunt doar cele mai recente acuzații la adresa Gărzii de Coastă grecești, care în februarie a fost acuzată de înecul a cel puțin doi migranți. În luna mai, un alt clip a arătat cum Paza de Coastă greacă împingea ilegal migranții în afara granițelor țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE