Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Inundaţii în Brazilia: Bilanţul creşte la 40 de morţi

La Sao Sebastiao, oraş de coastă situat la 200 de kilometri de Sao Paulo, capitala economică a Braziliei, peste 50 de case au fost măturate de o alunecare de teren, transmite Agerpres.

În această localitate cu aproximativ 90.000 de locuitori au fost înregistrate 39 din cele 40 de decese confirmate, potrivit ultimului bilanţ oficial raportat târziu în după-amiaza zilei de luni, date care s-ar putea înrăutăţi în curând.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursă foto: AP

„Aproximativ 40 de persoane încă nu au fost găsite”, a declarat pentru CNN Brazilia Michelle Cesar, şefa departamentului de pompieri din Sao Paulo.

Un alt deces, cel al unei fetiţe, a fost înregistrat mai la nord, în oraşul de coastă Ubatuba.

Peste 1.730 de persoane au fost evacuate, iar 766 au rămas fără adăpost, potrivit autorităţilor. 500 de salvatori, soldaţi şi poliţişti participă la căutări şi vin în ajutorul celor sinistraţi.

A fost declarată stare de urgenţă în 5 oraşe de coastă unde alunecările de teren au înghiţit principalele reţele rutiere, îngreunând accesul în regiune.

În 24 de ore, în Sao Sebastiao s-au înregistrat 600 de milimetri de ploaie, de două ori mai mult decât media lunară pentru această staţiune turistică foarte aglomerată în acest weekend de carnaval.

„Volume excepţionale de precipitaţii care au doborât recorduri”, a subliniat primarul oraşului, Felipe Augusto, descriind că este „o situaţie extrem de critică”.

Ce a spus președintele brazilian, după inundațiile și alunecările de teren

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a survolat luni zona unde inundaţiile şi alunecările de teren au condus la moartea a cel puţin 40 de persoane în statul Sao Paulo (sud-est), potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, notează AFP.

„Este important să lucrăm împreună. Trebuie să ne rugăm pentru victime, dar şi să nu mai plouă, ca să putem începe reconstrucţia”, a declarat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la scurt timp după zborul său cu elicopterul în zona dezastrului, după ploile puternice de duminică.

„Întregul proces de reconstrucţie va fi foarte lung, din cauza pagubelor la şosele. Sunt cartiere în continuare izolate. Prioritatea în acest moment este de a căuta persoanele în viaţă. Toţi sunt mobilizaţi pentru a găsi supravieţuitori sub dărâmături”, a adăugat edilul oraşului în cursul conferinţei de presă alături de Lula da Silva.

Institutul naţional de meteorologie a emis o alertă pentru noi ploi abundente în regiune în următoarele zile.

Milioane de brazilieni trăiesc în zone expuse la alunecări de teren

Centrul naţional de supraveghere şi alertă a dezastrelor naturale din Brazilia (Cemaden) estimează că 9,5 milioane de oameni trăiesc în zone expuse la alunecări de teren sau inundaţii, multe dintre ele în "favelas" - mahalale - lipsite de structuri sanitare de bază.

Brazilia, care suferă de efectele schimbărilor climatice, este afectată de dezastre naturale repetate, cum a fost în februarie 2022 la Petropolis, în statul Rio de Janeiro, unde peste 230 de persoane au murit, în urma ploilor abundente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE