Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Firea vrea reintroducerea biletelor de tren gratuite pentru studenți. Gratuitatea, eliminată în februarie 2021

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, vrea reintroducerea gratuității la transportul cu trenul pentru studenți. Măsura a fost eliminată în februarie 2021, prin OUG, de Guvernul condus atunci de Florin Cîțu.

Într-o postare pe pagina de Facebook, duminică, Firea a precizat că a avut o întâlnire cu reprezentanții tinerilor din România. Printre temele de discuție, pe lângă majorarea numărului de locuri în tabere pentru studenți, a fost reintroducerea transportului gratuit pe tren pentru studenți.

„Voi propune chiar să îndreptăm nedreptatea din ultimii doi ani când s-a renunțat la biletele gratuite la transportul cu trenul. Nu a fost nici un fel de pomană, iar tinerii știu bine cât de utilă a fost măsura. Nu am auzit reacții, iar măsura nedreaptă a fost acceptată fără cuvinte multe”, a precizat Gabriela Firea.

Gratuitatea pentru studenți la biletele de tren, eliminată în 2021

Gratuitatea la transportul cu trenul pentru studenți a fost o măsură introdusă în februarie 2017, fiind prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE.

„Începând cu 1 februarie, potrivit unei hotărâri de Guvern, studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă - licență, master, doctorat - au gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor. Beneficiază de această măsură 464.273 de studenți, indiferent de vârstă, cu condiția să fie înmatriculați în instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu”, anunța Ministerul Educației, în februarie 2021, după adoptarea măsurii.

Patru ani mai târziu, în februarie 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a hotărât, prin ordonanță de urgență, eliminarea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul. În schimb, aceștia au primit o reducere de 50% la biletele de tren.

Pentru a-și motiva decizia, Florin Cîțu a dat exemplul altor țări din Europa care nu oferă bilete gratuite studenților: Belgia, Croația, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Irlanda, Spania, Portugalia, Suedia, Regatul Unit, Ungaria.

Măsura nu a fost bine primită de asociațiile și organizațiile studențești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE