Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Firea îl depășește pe Nicușor Dan în ultimul sondaj pentru Primăria București. Un candidat PSD e lider și la Sectorul 1

Lupta pentru Primăria Generală a Bucureștiului se anunță una încinsă, mai ales după ultimul sondaj. Dacă până acum Nicușor Dan era lider în majoritatea sondajelor, cel făcut de Avangarde recent o dă pe Gabriela Firea favorită în fața actualului edil.

Gabriela Firea îl depășește pe Nicușor Dan în ultimul sondaj

Trebuie precizat că acest sondaj a fost făcut în perioada 7-11 mai, dar doar în Sectorul 1, iar eșantionul a fost de 1.150 de persoane. Eroarea maximă, la un nivel de încredere de 95%, este de +/-2,9%.

Astfel, dacă alegerile ar avea loc acum, 30% din persoanele chestionate din Sectorul 1 ar vota-o pe Gabriela Firea, în timp ce 29% l-ar alege pe Nicușor Dan. Pe locul al treilea ar fi Cristian Popescu Piedone, cu un procent de 17%, iar pe 4 se află Sebastian Burduja, cu 13%.

Este primul sondaj în care Gabriela Firea îl devansează pe Nicușor Dan.

În cadrul aceluiași sondaj realizat de Avangarde, referitor la candidații pentru Sectorul 1, preferat ar fi George Tuță, candidatul comun al alianței PSD-PNL, cu 34%, urmat de actualul edil, Clotilde Armand, cu 32% și de Liviu Negoiță, de la PUSL, cu 15%.

  • Datele întregului sondaj pot fi consultate mai jos:

Pe 28 aprilie, într-un alt sondaj făcut de Avangarde, la comanda PSD, Nicușor Dan se clasa pe primul loc, cu 31%, urmat de Gabriela Firea, cu 24% și de Cristian Popescu Piedone, cu 20%. Dar acel sondaj a fost făcut pe tot Bucureștiul, nu doar pe populația din Sectorul 1 și a fost realizat pe același nunmăr de subiecți, 1.150.

În această perioadă de campanie electorală, politicienii apelează la diverse metode prin care pot face abuz de sondaje. Astfel, nu toate pot fi luate în serios, așa cum au descoperit jurnaliștii de la Misreport, care au investigat povestea unui Centru pentru studii politice. Acesta face „sondaje pe stradă” și, în mod curios, dă câștigător același partid, indiferent de alegeri.

Pe propriul site, Centrul pentru Studii Politice și Sociologice este descris ca fiind o organizație care realizeză soldaje de opinie echidistante, anonime, sondaje care s-ar face atât pe stradă, cât și online.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE