Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Funcționarii publici ar putea fi membri de partid. Cele două calități intră în zona conflictului de interes

Funcţionarii publici ar putea fi din nou membri de partid. O lege care propune politizarea anumitor funcţii publice aşteaptă votul în Senat. În prezent, cele două calități sunt incompatibile și intră în zona conflictelor de interese. Însă, noul proiect al PSD, ar elimina această restricție.

Depus recent la Senat, noul proiect de lege permite funcţionarului public, care candidează pentru o funcţie de demnitar public, să poată să fie și membru al "organelor de conducere ale partidelor politice şi să apere în mod public poziţiile unui partid politic". Condiția este ca pe durata campaniei electorale sau până la încetarea funcţiei eligibile, dacă acesta a fost ales sau numit, să se suspende din calitatea de funcționar public.

"În lipsa acestei precizări, funcţionarii publici care au raportul de serviciu suspendat şi îndeplinesc funcţii de demnitate publică sau candidează pentru o funcţie de demnitate publică sunt expuşi unui potenţial abuz din partea autorităţilor responsabile cu verificarea îndeplinirii obligaţiilor din lege”, justifică senatorul PSD, Laura Moagher, rațiunea proiectului său de lege.

Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD: "Păi ce fac? Candidez mut, candidez dând din mâini? Asta este o îmcercare de armonizare a acestor prevederi legislative care acum sunt în dezacord. Nu este vorba de o intenție de politizare a funcționarilor publici. Vorbim de suspendați."

Cum este văzută inițiativa de alte partide

Deși parteneri de guvernare, liberalii nu susțin inițiativa.

"Nu este altceva decât un proiect cu dedicație pentru a facilita accesul unor lideri locali PSD în funcții de înalt funcționar public precum cele de secretar general, adjuncți, directori de departamente ministeriale”, susțin, pentru Euronews, surse din conducerea PNL.

Din afara Guvernului, inițiativa legislativă este percepută ca un instrument de protecție a clientelei politice din rândurile funcționarilor publici. Dar și ca un cadou pentru liderii de filiale din teritoriu, crede opoziția.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Este grav, pentru că am văzut că este important ca funcționarii publici să scape de sub controlul partidelor. Este o lege menită să protejeze funcționarii publici de orice fel de control, să-i politizeze. Este evident vorba de clientelism, de intărirea clientelismului, a politizării."

Oana Țoiu, deputat USR: "Într-un moment în care toată țara vede efectul nociv al implicării politice exagerate în instituțiile de control în rândul funcționarilor publici, PSD vine cu o propunere care să permită o implicare politică și mai mare. PSD are peste 3.000 de șefi de filiale, PNL la fel. Sunt oameni care poate în acest moment caută să se angajeze ca funcționari publici, păstrând și controlul politic al filialei."

Potrivit datelor ANFP, anul trecut numărul funcționarilor publici reprezenta aproximativ 11% din totalul bugetarilor, adică aproape 177.000 de posturi. Numărul acestora a crescut an de an, acum fiind cu 19.000 mai mulți față de anul 2013. Dintre aceștia, 140 sunt înalți funcționari publici, iar alți aproape 17.000 sunt funcționari cu atribuții de conducere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE