Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța își vrea înapoi companiile de energie privatizate

Franța vrea să dețină controlul total al companiei de electricitate EDF. Anunțul a fost făcut de premierul Elisabeth Borne în discursul ținut în fața parlamentarilor francezi.

Renaționalizarea gigantului energetic ar trebui să permită statului să intervină în chestiunea asigurării independenței energetice. Franța deține deja o participație majoritară în capitalul EDF – aproape 84%. Anunțul premierului a făcut ca prețul acțiunilor companiei energetice să crească cu peste 5% la Bursa de la Paris.

„Urgența climatică cere decizii puternice, radicale. Trebuie să avem control deplin asupra producției noastre de energie electrică și a performanței acesteia. Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în fața consecințelor războiului și a provocărilor colosale care urmează”, a declarat Elisabeth Borne.

„Trebuie să luăm decizii pe care alții care stăteau pe aceste bănci le-au putut lua înaintea noastră într-un moment al istoriei în care și țara trebuia să câștige bătălia energiei și producției. De aceea vă confirm intenția guvernului de a deține 100% din capitalul EDF”, a adăugat premierul francez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE