Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | China: Valul de căldură de 70 de zile a secat râuri importante din țară

China se află în mijlocul unui val de căldură fără precedent și a unei secete care durează de luni de zile, în timpul sezonului ploios obișnuit. Valul de căldură a durat 70 de zile, iar sudul Chinei, în special, a cunoscut cea mai lungă perioadă continuă de temperaturi ridicate de la începutul înregistrărilor, în urmă cu 60 de ani.

Râurile și rezervoarele au secat complet, ceea ce a afectat drastic centralele hidroelectrice și a provocat pene de curent în unele regiuni. Fabricile din provincia Sichuan - un centru de producție cheie pentru produse precum bateriile și panourile solare - au fost nevoite să închidă timp de șase zile pentru a raționaliza aprovizionarea cu energie electrică.

Culturile alimentare vitale sunt, de asemenea, în pericol, iar patru agenții guvernamentale au emis o declarație comună de urgență în care au avertizat că recolta de toamnă este „grav amenințată”. Aceștia au îndemnat autoritățile locale să folosească apa cu grijă, solicitând devierea de noi surse de apă și chiar însămânțarea norilor - dispersarea de substanțe chimice în aer pentru a induce ploaia.

Râul Yangtze, secat aproape complet

Una dintre cele mai afectate regiuni este bazinul fluviului Yangtze, care se întinde de la Shanghai, pe coastă, până la provincia Sichuan, în sud-vest. Yangtze este cel mai lung râu din Asia și al treilea cel mai lung râu din lume.

Potrivit Ministerului chinez al Resurselor de Apă, precipitațiile în regiune sunt la cel mai scăzut nivel de când au început înregistrările, în 1961, ceea ce a dus la secarea aproape completă a unor secțiuni ale râului.

VEZI GALERIA
8 imagini

Presa locală relatează că nivelul lacului Poyang a fost măsurat la doar 9,87 metri la 19 august. Deși apa variază de obicei în funcție de anotimpuri, aceasta este cea mai timpurie dată la care lacul a intrat în sezonul scăzut din 1951 încoace.

Acest lucru a fost atribuit temperaturilor ridicate continue și precipitațiilor scăzute din bazinul Yangtze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE