Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotbal bănuț cu bănuț: primarul din Chiajna, trimis în judecată pentru finanțarea nelegală a clubului Concordia. Prejudiciul: 10 milioane de euro

Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea nelegală din bani publici a clubului de fotbal Concordia Chiajna. Prejudiciul este de 10 milioane de euro, conform Agerpres.

Mircea Minea este printre cei mai vechi edili din România - de aproape 27 de ani conduce Primăria Chiajna. Este, totodată, membru fondator şi fost preşedinte al consiliului director al clubului Concordia.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2007 - 2021, Mircea Minea şi-a încălcat atribuţiile de primar. A încheiat cu Concordia Chiajna mai multe contracte de finanţare nerambursabilă şi ar fi dispus plăți de aproape 38 de milioane de lei de la buget în favoarea formaţiei de fotbal.

Minea a închiriat aceluiaşi club două baze sportive, respectiv bunuri din componenţa acestora - aflate în proprietatea publică a primăriei Chiajna) - în schimbul unor chirii substanţial mai mici. 100 lei/lună costa baza sportivă, iar ora pe stadion era tarifată cu mai puțin de 8 euro. Niciun demers nu a trecut pentru aprobare prin Consiliul Local al comunei Chiajna sau a fost supus vreunei proceduri de legislație publică. Prejudiciul cauzat primăriei în urma acestor decizii este de peste 7,5 milioane de lei.

Conform DNA, Mircea Minea a cauzat Primăriei Chiajna un prejudiciu în valoare totală de aproape 45 de milioane de lei (10 milioane de euro), sumă ce constituie totodată un folos material necuvenit pentru clubul sportiv. Concordia Chiajna este, în acest moment, o echipă de pluton în Liga a 2-a. Nu a prins nici măcar play-off-ul celui de-al doilea eșalon valoric din fotbal românesc.

Primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză. Pentru moment, s-au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri şi imobile ce aparţin primarului Mircea Minea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov cu propunerea menţinerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE