Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost ministru al Apărării român, despre moartea fiicei lui Dughin: „Mi-e teamă că dacă am intrat pe acest teritoriu, va fi foarte greu să ne oprim”

Rusia a acuzat oficial serviciile de informații ucrainene că sunt în spatele atentatului în care a murit Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul din umbră al lui Vladimir Putin.

Jurnalista în vârstă de 29 de ani și-a pierdut viața sâmbătă, când mașina pe care o conducea a explodat în apropiere de Moscova. Tatăl ei, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist apropiat de președintele Putin, ar fi fost, de fapt, ținta vizată. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei spune acum că a rezolvat cazul, iar Ucraina este direct responsabilă, asta deși oficialii ucraineni au negat ferm orice implicare în explozie.

FSB susține că serviciile speciale ucrainene au angajat o persoană care a sosit în Rusia la jumătatea lunii iulie

Într-o declarație difuzată de mass-media rusă, FSB susține că serviciile speciale ucrainene au angajat o persoană care a sosit în Rusia la jumătatea lunii iulie. Aceasta ar fi închiriat un apartament în aceeași clădire cu fiica lui Dughin pentru a afla informații despre viața acesteia.

După ce a strâns suficiente informații, ar fi dus atentatul la bun sfârșit. Agenția de securitate spune că i-a identificat inclusiv mașina suspectei. Aceasta ar fi fugit în Estonia, după explozie, mai punctează cei de la FSB.

Întrebat dacă ne putem aștepta la atacuri mai puternice, acum că Rusia are acest pretext, fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a explicat la Euronews Romania că „lucrul acesta s-a și urmărit de la bun început, însă trebuie să fim destul de circumspecți”.

„Lucrurile astea cred că trebuie lămurite”

„Da, cred că lucrul acesta s-a și urmărit de la bun început, însă cred că trebuie să fim destul de circumspecți. Prima chestiune este acel om din anturajul lui Dughin, care l-a sfătuit să nu se urce în acea mașină, să urce în altă mașină. Ăsta nu cred că era ucrainean. Și, pe de altă parte, dacă serviciile rusești erau atât de bine informate în legătură cu această persoană venită din Ucraina și știau până și mașina ei, cum a putut această mașină să ajungă nestingherită din Moscova până la granița cu Estonia și să treacă liniștită în partea cealaltă. Lucrurile astea cred că trebuie lămurite, pentru că altfel se poate argumenta tot atât de bine că a fost o chestiune înscenată de ruși, ca să fie pusă în cârca ucrainenilor”, a declarat Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării, la Euronews Romania.

Întrebat dacă s-ar putea afla vreodată adevărul despre asasinatul Dariei Dughina, având în vedere contextul și propaganda Rusiei, fostul ministru a explicat că „poate mai târziu, mai încolo, când vom afla mult mai multe lucruri despre tot acest război, dacă vom afla”.

Au apărut tot felul de scenarii, inclusiv cel potrivit căruia tatăl Dariei Dughina era pus pe lista „suspecților" în acest atentat.

„Ideile domnului Dughin sunt deja în circulație”

„Vreau să vă spun că dacă analizăm la rece, ideile domnului Dughin sunt deja în circulație, deci eliminarea domnului Dughin nu avea un impact asupra acestor idei. Ideile n-ar fi dispărut odată cu el. Ele au fost însușite de statul rus și sunt aplicate de statul rus. Pe de altă parte, dacă punem întrebarea de la romani încoace, cui îi folosește, observăm că această chestiune mai degrabă folosește rușilor, decât ucrainenilor, pentru că ucrainenii n-au obținut mai nimic din această chestiune, dar sunt cei care sunt și acuzați”, a mai spus Ioan Mircea Pașcu.

Fostul ministru al Apărării crede că moartea fiicei lui Dughin „este o chestiune care s-a dorit să stârnească multă emoție și pe fundalul acestei emoții să canalizeze lucrurile într-o anumită direcție” și „deocamdată vedem că atentatul folosește mai mult Rusiei decât Ucrainei”.

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a declarat deja că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta.

„Moscova este foarte hotărâtă să meargă pe acuzația Ucrainei”

Întrebat dacă va cântări vreun pic această declarație în ochii oficialilor ruși, Ioan Mircea Pașcu consideră că „Moscova le va respinge, pentru că Moscova este foarte hotărâtă să meargă pe acuzația Ucrainei și să facă această chestiune o chestiune fundamentală și un cal de bătaie în războiul propagandistic cu Ucraina”.

Acesta a mai spus că este posibil să mai existe astfel de atentate.

„Mi-e teamă că dacă am intrat pe acest teritoriu, va fi foarte greu să ne oprim și, probabil, că vom mai asista la asemenea lucruri, din păcate, pentru că până la urmă viața fiecarei persoane care se pierde și a miilor de ucraineni care s-au pierdut din februarie și până acum, și a fiicei domnului Dughin, sunt la fel de valoroase, mai ales pentru persoanele respective, care le-au pierdut pe parcurs”, a mai spus el.

În ceea ce privește securitatea președintelui rus, fostul ministru a explicat că, potrivi unor analize, „Putin face constant curățenie în jurul său, inclusiv în rândul conducerii serviciilor secrete”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE