Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul director adjunct al ASSMB, Cristian Plută, trimis în judecată pentru luare de mită, alături de alte patru persoane

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Plută, fost director adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pentru luare de mită, după scandalul declanșat în septembrie. Alături de el, au mai fost trimise în judecată și alte persoane acuzate de corupție, în cadrul aceluiași dosar.

Pe 19 septembrie, Cristian Plută a fost trimis în arest preventiv. El este acuzat de "luare de mită și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite".

Fostul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, trimis în judecată pentru luare de mită

Plută mai este acuzat și că a primit 5% din valoarea unor contracte, pentru favorizarea anumitor firme să câştige licitaţii organizate de ASSMB.

Alături de Plută, procurorii au mai trimis în judecată și mâna dreaptă a adjunctului, persoană identificată drept S.S., "aflată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite."

Au mai fost trimiși în judecată, sub control judiciar, B.K.E. și Cristian Ion. Acesta din urmă era, la data faptei, consilier al directorului general al A.S.S.M.B. Infracțiunea de care sunt acuzați este cea de "complicitate la luare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității."

Doi inculpați și-au recunoscut vina

Înainte de aceste trimiteri în judecată, doi inculpați din dosar au încheiat acorduri cu procurorii, pentru a putea primi pedepse cu suspendare. Ei și-au recunoscut faptele. Este vorba despre George Mirel Cristescu, care era manager al Spitalului Clinic Colentina și de și D.A.P., administrator al unei societăți comerciale.

Primul este acuzat de dare de mită și delapidare, iar al doilea, de dare de mită. Cristescu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, iar D.A.P a primit 2 ani și 5 luni de închisoare cu suspendare.

  • Anchetatorii susțin că Plută ar fi transmis Primăriei București propunerea ca George Cristescu să fie numit șeful Spitalului Colentina, după ce a primit o mită de 20.000 de euro, pe 19 iunie.

"La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. Negocierile purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S.", se arată în comunicatul DNA.

Acest caz a ieșit la iveală după ce directorul ASSMB, Oana Sivache, a colaborat cu procurorii și i-a ajutat să descopere aceste probleme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE