Forța de muncă autohtonă revine pe litoral. Peste 7.600 de elevi și studenți s-au angajat în 14 zile

Forța de muncă autohtonă revine pe litoral, unde mii de tineri dornici să strângă bani de cheltuială se angajează sezonieri la hoteluri, terase și restaurante. Dacă în unele complexe turistice personalul era format în proporție de peste 70% din angajați străini, acum românii sunt din nou majoritari.

Conform unui studiu recent, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job în doar 14 zile, după reducerea numărului de burse sociale și creșterea taxelor.

Peste 7.600 de elevi și studenți români s-au angajat în 14 zile pe litoral

La acest hotel de 4 stele din stațiunea Mamaia, toți angajații sunt români. Sunt 100 la număr, iar aproape jumătate sunt elevi, majoritatea din județul Constanța sau orașele apropiate. Pentru mulți, acesta este primul loc de muncă.

Ana Maria, elevă: „Am ales să muncesc pentru banii mei, pentru a facxe un viitor pentru mine, experiența pe care o primesc aici și să învăț valoarea banilor."

La hotel, aceștia au asigurată cazarea, dar și trei mese pe zi așa că salariul rămâne neatins, între 3 și 4 mii de mii de lei pe lună, la care se adaugă de multe ori alte câteva sute de lei din bacșișuri, mai ales pentru cei care aleg munca în restarante sau terase.

Florin, elev: „Pe mine m-a determinat să muncesc situația mea de acasă. Nu îmi place să stau pe banii părinților, orice loc de muncă este greu pentru orice persoană. Și la birou este greu, dar și munca fizică. Aici avem un program accesibil, ai timp să te și distrezi, să și muncești, să faci și bani".

Angajatorii recunosc că, în această vară, s-au prezentat la interviuri sute de tineri.

Radu Claudiu, șef de sală la un restaurant: „Toată iscusința se dobândește pe parcurs, nimeni nu se naște învățat, trebuie să avem răbdare să-i învățăm, în primul rând, dar cel mai important este să fie dornici să învețe și să muncească."

În multe unități de cazare, care anul trecut mizau preponderent pe angajați din Vietnam, Nepal sau Srilanka, balanța s-a înclinat anul acesta în favoarea forței de muncă autohtone.

Sebastian Puznava, manager al unui hotel: „Având în vedere că era foarte dificil să aducem personal din Asia, a fost o gură de oxigen faptul că românii se întorc și vin la muncă, motiv pentru care putem funcționa fără probleme și toate lucrurile merg cum trebuie."

Anca Nedea, manager al unui hotel: „Clar că sunt o alternativă mai bună. Vorbesc limba română, engleză, sunt smart, sunt copii europeni. Atât timp cât își doresc să muncească, mi se pare o oportunitate fantastică pentru segmentul ăsta de vârstă."

Peste 150 de locuri de muncă pentru personal calificat și necalificat în Horeca sunt încă disponibile în stațiunile de pe litoral.

Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța: „Avem adresabilitate din partea elevilor și studenților sau agenților economici care vor să angajeze elevi și studenți, pentru că au avut o experiență plăcută cu acești tineri și pentru că nivelul de salarizare pentru lipsa de experiență și de tinerețe nu se compară cu salarizarea pentru un om de peste 40 de ani, care a mai lucrat și care cere benefcii mai multe decât un tânăr."

Conform unui studiu recent, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job în doar 14 zile, iar 60% dintre ei spun că se simt vulnerabili financiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE