Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Focar de hepatită: trei copii din Indonezia au murit din cauza unei afecțiuni hepatice inexplicabile în aprilie

Focar de hepatită: trei copii din Indonezia au murit din cauza unei afecțiuni hepatice inexplicabile în aprilie

Trei copii din Indonezia au murit de hepatită acută în aprilie, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Indonezia.

Știrea aduce numărul deceselor din focarul inexplicabil de inflamație hepatică la copii la cel puțin patru, după ce un alt deces a fost confirmat de oficialii europeni din domeniul sănătății săptămâna trecută.

Copiii, care au fost internați la spitalul din Jakarta, prezentau simptome inclusiv greață, febră, vărsături, icter, diaree, convulsii și pierderea cunoștinței, a anunțat ministerul indonezian al sănătății într-un comunicat.

Singapore a confirmat primul caz de hepatită acută la un copil de 10 luni, pe 1 mai, potrivit Bloomberg, în timp ce Ministerul Sănătății din Japonia a declarat identificarea unui posibil caz pe 26 aprilie.

Aproximativ 200 de cazuri de hepatită severă inexplicabilă

Hepatita severă sau inflamația ficatului este rară la copiii mici. Actualul focar a dus la cel puțin 17 transplanturi de ficat la pacienții cu vârsta sub 16 ani și la un deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În prezent, există aproape 200 de cazuri de hepatită severă inexplicabilă care afectează copiii din întreaga lume, a declarat directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Dr. Andrea Ammon, pe 26 aprilie.

Marea Britanie este țara cel mai grav afectată, cu 111 cazuri la ultimul număr.

Aproximativ 55 de cazuri „probabile sau confirmate” au fost identificate în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, a spus ECDC.

Au fost confirmate cazuri și în Statele Unite și Israel.

„Investigațiile sunt în desfășurare în toate țările care raportează cazuri, dar în prezent cauza exactă a acestei hepatite rămâne încă necunoscută”, a declarat Ammon într-o conferință de presă la Stockholm.

Ea a adăugat că în prezent nu există nicio legătură cunoscută între cazuri sau vreo legătură cu călătoriile.

ECDC a refuzat să confirme în ce țară a avut loc primul deces confirmat, spunând Euronews Next că informația este „confidențială”.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a declarat că în Marea Britanie nu au fost înregistrate decese cauzate de hepatită în rândul copiilor.

Adenovirusul e de vină?

Deși cauza posibilă nu este încă sigură, Ammon a numit adenovirusul - un virus comun care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei sau simptome gastrointestinale - ca posibil declanșator al hepatitei la copiii afectați.

„Investigațiile chiar acum indică o legătură cu infecția cu adenovirus”, a spus ea.

Hepatita este de obicei rezultatul unei infecții diferite cu virusurile hepatitei A, B, C, D sau E, dar semnele acestora nu au fost prezente în cazurile identificate la nivel mondial până acum.

Întrebat dacă creșterea numărului de cazuri de hepatită în rândul copiilor a fost pur și simplu rezultatul unei monitorizări sporite, Ammon a spus că este puțin probabil ca astfel de infecții să fi trecut neobservate în trecut.

„Un număr de referință [de cazuri] este dificil de realizat, deoarece adenovirusul nu este sub supraveghere de rutină”, a spus ea reporterilor.

„Pe de altă parte, din moment ce este o caracteristică atât de gravă și neobișnuită, m-aș aștepta să fi fost observată anterior”, a adăugat ea.

Ammon a evitat să spună dacă o posibilă scădere a imunității cauzată de doi ani de izolare legată de COVID-19 și distanțare socială ar putea fi un factor în cazuri, spunând că „ar putea fi un factor, dar nu pot nici să confirm, nici să infirm asta, deoarece este încă în investigație în acest moment”.

Hepatită: la ce să fii atent

Ammon a declarat reporterilor că aceste cazuri de hepatită au prezentat simptome similare.

„Cel mai frecvent simptom clinic a fost icterul – care se îngălbenește în piele și în ochi – urmat de vărsături sau simptome gastrointestinale”, a spus ea.

Sfatul lui Ammon a reflectat o actualizare de luni de la doctorul Meera Chand, director al infecțiilor clinice și emergente la UKHSA, care a spus că părinții și tutorii ar trebui să fie atenți la simptomele hepatitei, inclusiv icterul.

„Copiii care se confruntă cu simptome ale unei infecții gastrointestinale, inclusiv vărsături și diaree, ar trebui să stea acasă și să nu se întoarcă la școală sau creșă până la 48 de ore după ce simptomele au încetat”, a spus Chand.

Pacientul tipic cu hepatită acută inexplicabilă a fost un copil sub 5 ani, a spus UKHSA.

Majoritatea pacienților au suferit inițial de greață și diaree, iar ulterior au dezvoltat icter, a adăugat agenția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE