Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI prognozează o încetinire a economiei româneşti la 2,4%. Când se va diminua semnificativ creșterea prețurilor

FMI nu se așteaptă ca inflația să se normalizeze înainte de anul 2025. Instituția a publicat cele mai recente previziuni economice și a redus prognoza de creștere pentru România de la 3,1% cât estima în toamnă, până la 2,4%.

Și estimările pentru economia mondială s-au înrăutățit.

”Economia globală rămâne pe calea unei redresări treptate după pandemie și după războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit ultimei noastre prognoze, creșterea globală va fi de 2,8% în acest an, înainte de a crește modest la 3% anul viitor, aproape neschimbată față de proiecțiile noastre din ianuarie. Inflația globală se va diminua, deși mai lent decât se anticipase inițial.

De la 8,7% anul trecut la 7% anul acesta și 4,9% anul viitor. Încetinirea din acest an este concentrată în economiile avansate, unde se așteaptă ca avansul să scadă la 1,3% în acest an, înainte de a crește modest anul viitor.

În schimb, piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare avansează deja în multe cazuri, creșterea la sfârșitul anului accelerând la 4,5% în acest an, de la 2,8% anul trecut”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier Economic al FMI și director de cercetare.

Creșterea prețurilor se va încetini semnificativ abia în 2024

Totodată, în ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală de 10,5%, după un avans de 13,8% înregistrat în 2022. Ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ abia în 2024, când se va situa la 5,8%.

De asemenea, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent al României, FMI se aşteaptă doar la o reducere uşoară de la 9,3% din PIB în 2022, până la 7,9% din PIB în 2023 şi de 7,7% din PIB în 2024.

La nivel global, FMI subliniază că semnalele preliminare de la începutul lui 2023, conform cărora economia mondială va reuşi o aterizare lină prin încetinirea inflaţiei şi menţinerea ritmului de creştere, au dispărut în contextul inflaţiei care a rămas la un nivel ridicat iar recent au avut loc turbulenţe în sectorul financiar.

În aceste condiţii, conform cel mai nou raport WEO publicat marţi, FMI şi-a revizuit uşor estimările referitoare la evoluţia economiei mondiale în acest an. Scenariul de bază al FMI este că după o creştere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza în ianuarie, urmând a creşte la 3% în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE