Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI cere creșterea taxelor. Pledoarie pentru impozitul progresiv: „Ar ajuta la reducerea inegalităților care există în România”

Misiunea Fondului Monetar Fiscal în România i-a cerut Guvernului măsuri fiscale ferme, reforme și introducerea impozitului progresiv pentru cele mai mari venituri. Misiunea și-a încheiat astăzi vizita la București și a venit cu o analiză a situației economice a țării noastre.

Potrivit șefului delegației, plafonarea prețului la energie trebuie să fie temporară și realizată doar pentru persoanele vulnerabile. O altă măsură recomandată este extinderea bazei de impozitare TVA. FMI estimează pentru România o creștere economică de până la 4,5% și o inflație medie de de 12,5% în 2022. Inflația ar urma ca anul viitor să scadă la 10%.

Instituția a subliniat că activitatea economică pe termen scurt va fi influențată de războiul din Ucraina.

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România: Când ne gândim la taxarea progresivă, sunt câteva argumente de luat în considerare. De exemplu, cu un sistem de impozitare progresiv s-ar putea colecta mai multe venituri de la cei cu venituri mai mari ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului și ar duce la o creștere a veniturilor. Ar ajuta la reducerea inegalităților care există în România.

Șeful misiunii FMI pentru România a vorbit și despre măsurile luate după ce prețurile la electricitate au crescut simțitor.

Jan Kees Martijn: Autoritățile din România au răspuns rapid și eficient, cu măsuri eficiente care au impus limitarea prețurilor la electricitate pentru un număr mare de consumatori inclusive consumatori casnici și întreprinderi mici și mijlocii. Acest lucru a funcționat repede și, cum spuneam, eficient. În același timp, nu credem că este o soluție pe termen lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE