Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Flori mai scumpe, înainte de 1 Martie. Comercianții preferă să le arunce la gunoi, decât să le vândă mai ieftin

Prețurile florilor au crescut spectaculos, înainte de cele trei mari sărbători ale primăverii. Un buchet ieftin este 30 de lei, iar vânzătorii de la tarabe preferă să le arunce la gunoi, decât să le vândă mai ieftin. Costurile de producție au crescut și ele și cu 25%.

Ionel Zdrâncă – comerciant flori Craiova: Lalele, trandafiri, 50 de lei-60 de lei, 30 de lei, până aici. Care este cea mai ieftină floare? Laleaua, 5 lei. S-au scumpit florile cu 40-50%.

Reporter: Mai sunt și flori care vă rămân? Ce faceți cu ele?

Comerciant flori: Le aruncăm, ce putem face...

Cumpărătorii care trec pe lângă tarabele cu flori le admiră, dar spun că prețurile lor sunt mult prea piperate, așa că le cumpără doar la ocazii speciale. Însă doar peste câteva zile urmează Dragobetele, Mărțișorul și ziua femeii.

”Cumpăr când e ziua lor, la fete, la nevastă și, în rest, am acasă. Scumpe sunt toate”.

”Scumpe. Să vă spun, iau doar în cazuri de forță majoră. Te duci la un medic, nu poți să mergi chiar cu mâna goală.”

”Pentru buzunarul românilor, destul de scumpe florile, părerea mea. Bine, nu numai florile.”

În aceste condiții, florarii nu reușesc să vândă toată marfa, așa că multe flori ajung la gunoi

Costurile mai mari ale producătorilor au dus la scumpiri consistente. Valentin Firu produce flori în sere de zece ani, în comuna doljeană Malu Mare.

Valentin Firu - producător flori: La mine, pot să spun așa cantitativ. Dacă investesc undeva la 20.000 anul trecut, vorbesc de euro, anul ăsta a fost undeva la 25 de mii de euro. Acolo au fost prețurile. Tot ce vă spun, ghivece, încălzire, turbă.

Anul trecut, zambilele costau 5,50 lei bucata la producător, însă anul acesta, prețul din seră a crescut la 7 lei. În piață se mai adaugă încă 70%, iar firul ajunge la 12 lei.

Valentin Firu - producător flori: Acum urmează zambila, dar eu o păstrez mai mult, să înflorească lent pentru 8 martie. Atunci este Ziua Femeii și se cumpără foarte mult zambila. Miroase foarte tare.

Prețurile au crescut, și în cazul plantelor la ghiveci. Cyclamenul, de exemplu, o floare de cameră, care se caută în această perioadă, ajunge la 25 de lei, cu 10 lei mai mult decât în seră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE