Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Flood Hub, prognoza inundațiilor de la Google, extinsă și în România. Serviciul poate face previziuni cu până la 7 zile în avans

Flood Hub, serviciul Google de prognoză a inundațiilor, va fi extins și în România, a anunțat gigantul tehnologic, într-un comunicat transmis marți. Flood Hub va arată când și unde vor avea loc inundațiile în 80 de țări din Europa, Africa, Asia-Pacific și America de Sud și Centrală.

Compania transmite că această extindere ”este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenței artificiale pentru a adresa criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri să rămână în siguranță și să se adapteze.”

Flood Hub, prognoza inundațiilor cu ajutorul AI

Serviciul folosește inteligența artificială, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa.

Datele culese sunt afișate pe Flood Hub, care arată arătând când și unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populație totală de 460 de milioane de oameni. La aceste date au acces guvernele, organizațiile și populația din acese regiuni, cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații, o creștere față de anul trecut, când informațiile erau disponibile doar cu 48 de ore înainte, transmite Google.

Alerte de inundații de la Google, transmise și pe telefon

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populație expuse la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia. De asemenea, include țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania și Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras și Guatemala în America Centrală.

Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android. De altfel, transmite compania, în 2021 au fost trimise 115 milioane de notificări de alertă în caz de inundații către 23 de milioane de persoane prin intermediul Search and Maps, ajutând la salvarea a nenumărate vieți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE