Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boca Juniors - Fluminense 1-2, în finala Copa Libertadores. Brazilienii au câștigat în premieră trofeul pe Maracana, Templul Fotbalului

S-a scris istorie pe celebra Maracana, supranumită Templul Fotbalului. Fluminense a câștigat Copa Libertadores în premieră, chiar pe teren propriu, după un 2-1 electrizant în finala cu Boca Juniors.

Fluminense a câștigat Copa Libertadores

Zeci de mii de fani bolnavi de fotbal au invadat Rio de Janeiro și plaja Copacabana în dorința de a asista pe viu la festivalul din teren, acolo unde golgheterul German Cano a aprins spectacolul în minutul 36. Extaz pentru cei de la Fluminense, care visau deja la marele trofeu, cel mai important din fotbalul continentului american.

În minutul 72, Advincula a egalat însă pentru argentinienii de la Boca și a trimis meciul în prelungiri. John Kennedy i-a adus victoria lui Fluminense în minutul 99, iar pentru că s-a bucurat scoțându-și tricoul, a fost eliminat pentru al doilea cartonaș galben. Din fericire, asta nu a mai contat pentru brazilieni, cu toate că echilibrul numeric a fost restabilit peste 11 minute, când a fost eliminat și Fabra din tabăra argentinienilor.

Fluierul final a declanșat fiesta pe Maracana, iar emoțiile l-au copleșit până și pe veretanul Felipe Melo. La cei 40 de ani, experimentatul fundaș a izbucnit în lacrimi chiar în timpul interviului.

"Ce poate fi mai frumos de atât?! Am câștigat Copa Libertadores!", a fost caracterizarea scurtă a fostului jucător de la Inter, Juventus, Fiorentina sau Galatasaray.


Știrea inițială:

Brazilia, țara în care fotbalul e o adevărată religie, și rivala Argentina, campioana mondială în exercițiu, dau finalistele din Copa Libertadores 2023. Fluminense - Boca Juniors, se dispută sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 22:00 (ora României) și este considerat cel mai important eveniment fotbalistic din America.

Această competiție este echivalentul europeanului Champions League, iar grandoarea evenimentului a determinat CONMEBOL să deschidă, încă de la începutul săptămânii, un fan zone pe celebra plajă Copacabana, supravegheat cu camere video.

Boca Juniors - Fluminense, finala din Copa Libertadores

Boca Juniors, club argentinian fondat în 1905, a câștigat de șase ori Copa Libertadores și a jucat 11 finale. Fluminense, fondat în 1902, a jucat o singură finală, cea din 2008, pierdută în fața ecuadorienilor de la Deportiva Universitaria de Quito.

Dacă se va impune, Boca va egala performanța lui Independiente la numărul de trofee obținute înistoria acestei competiții, șapte.

Echipele probabile, conform FIFA:

  • Boca Juniors: Sergio Romero - Luis Advincula, Nicolas Figal, Nicolas Valentini, Frank Fabra - Cristian Medina, Guillermo Fernandez, Ezequiel Fernandez, Valentin Barco - Miguel Merentiel, Edinson Cavani

Antrenor: Jorge Almiron

  • Fluminense: Fabio - Samuel Xavier, Nino, Felipe Melo, Marcelo - Andre, Alexsander - Jhon Arias, Ganso, Keno - German Cano.Antrenor: Fernando Diniz

Boca are câțiva jucători-cheie, de la care se așteaptă lucruri mărețe, precum portarul Sergio Romero sau tânăra speranță Valentin Barco. Totodată, veteranul atacant Edinson Cavani este văzut printre jucătorii favoriți să marcheze.

De cealaltă parte, Fluminense îi are pe Andre, văzut drept succesorul lui Casemiro, pe golgheterul German Cano, cu 12 goluri în 11 partide din acest sezon, sau pe columbianul Jhon Arias.

  • Boca și Fluminense s-au duelat de șase ori în Libertadores. Argentinienii s-au impus de două ori, Fluminense tot de două ori, iar celelalte confruntări s-au terminat la egalitate.

Această ediție din Copa Libertadores a fost marcată de un eveniment reprobabil. La începutul lunii august, în timpul meciului Argentinos Juniors - Fluminense, scor 1-1, fundașul brazilian de la Fluminense, Marcelo, l-a accidentat grav pe Luciano Sanchez, căruia i-a rupt piciorul. Momentul a fost unul extrem de dur, iar Marcelo a izbucnit în plâns când și-a dat seama de ceea ce făcuse.

În această finală, Marcelo are șansa de a deveni al 15-lea jucător din istorie care câștigă atât Copa Libertadores, cât și Champions League.

Stadionul Maracana, templul fotbalului

Pentru că pasiunea pentru fotbal în țara lui Maradona este nemărgiită, mulți argentinieni au ajuns deja în Brazilia de la începutul săptămânii, pentru a fi prezenți la eveniment și în speranța că vor mai prinde loc pe celebrul stadion Maracana, un adevărat templu al fotbalului mondial.

Este a treia arenă din America de Sud în ceea ce privește capacitatea. Deși are "doar" 78.838 de locuri,după ultima renovare, de-a lungul timpului a bătut 26 de recorduri de asistență. Cel mai mare număr de spectatori a fost chiar în anul inaugurării, 1950, când s-au înghesuit 210.000 de fani la finala Cupei Mondiale, Brazilia - Uruguay 1-2.

Însă construcția stadionului a început în 1948 și a fost finalizată peste 17 ani, în 1965. Cu toate acestea, din 1950 și până în prezent, de 284 de ori au asistat peste 100.000 de spectatori în tribune. Această arenă a mai găzduit o singură dată în istorie o finală din Copa Libertadores, cea din 2020.

Celebrul stadion este împărțit de marile rivale din Rio de Janeiro, Flamengo, Fluminense, Botafogo și Vasco da Gama. Practic, Fluminense joacă "acasă" acest meci.

Numele arenei provine de la zona în care este situată, în apropiere de jungla amazoniană, însă și râul lângă care este situată are aceeași denumire. În plus, o specie de papagal se numește la fel.

În martie 2021, statul Rio de Janeiro a adoptat schimbarea denumirii în "Edson Arantes Do Nascimento - Regele Pele", în memoria marelui Pele, decedat în decembrie 2022. De altfel, brazilianul a marcat golul 1.000 din cariera sa chiar pe acest stadion, în 1969. Ulterior, în 1998, arena a fost clasificată drept patrimoniu național, ceea ce înseamnă că ea nu poate fi demolată.

Borne și curiozități despre stadionul Maracana

  • În afară de fotbal, pe Maracana se dispută și alte evenimente sportive sau de divertisment. De exemplu, în 1980 pe Maracana s-a jucat un meci de volei între naționala Braziliei și cea a URSS, partidă care a bătut recordul de asistență la volei, cu 95.000 de fani.
  • Pe 16 ianuarie 1980, Frank Sinatra a concertat pe Maracana, pentru a sărbători a 30-a aniversare a arenei, în fața a 175.000 de spectatori.
  • Pe 18 iunie 1983, trupa Kiss a concertat pe Maracana și a stabilit recordul de audiență dintre toate spectacolele sale, 137.000 de fani.
  • În 1988, Tina Turner a avut și ea un număr record de fani dintre toate concertele sale, 180.000. În 1990, tot atâția spectatori au fost la The Paul McCartney World Tour.
  • Printre trupele și artiștii care au concertat pe stadion se numără: Madonna, The Rolling Stones, Sting, Prince, Guns N' Roses, George Michael, INXS, New Kids on the Block, Foo Fighters, Rush, Backstreet Boys, Pearl Jam, Coldplay, Phil Collins, Roger Waters.
  • Papa Ioan Paul al II-lea a ținut discursuri pe Maracana în 1982, 1987 și 1997.

Dacă arena va fi arhiplină la ora meciului, același lucru se va întâmpla și pe plaja Copacabana. Consulatul Argentinei din Rio de Janeiro a anunțat că vor fi prezenți în Brazilia între 100.000 și 150.000 de fani ai lui Boca. Dacă se va confirma, sunt șanse ca această cifră să reprezinte cea mai mare deplasare din istoria fotbalului.

Cine nu încape pe stadion va avea posibilitatea să urmărească meciul de pe plaja Copacabana, unde va fi amplasat un ecran gigant, în proximitatea arenei.

Pasiunea este la cote maxime, iar unii fani au povești interesante. Unul dintre ei, Dario Chaile, a plecat din Buenos Aires cu bicicleta, pe 25 octombrie, pentru a parcurge cei aproape 3.000 de kilometri până la Rio.

VEZI GALERIA
6 imagini

Istoria Copa Libertadores

Lupta pentru trofeul din finala Copa Libertadores este cunoscută drept "Eternal Glory". Competiția este organizată anual, începând cu 1960.

Numele turneului vine de la termenul Libertadores, care, în limba spaniolă și în cea portugheză, înseamnă eliberatori și face referire la liderii războaielor de independență din America Latină. Competiția poartă această denumire din 1965 și s-a disputat sub mai multe formate.

Inițial, participau doar campioanele țărilor din America de Sud, iar din 1966 au început să se alăture și ocupantele locurilor secunde. În 1998 au fost invitate și echipele din Mexic, iar în 2000, turneul a fost extins de la 20 la 32 de echipe participante în faza grupelor, din cele 47 înscrise la începutul turneului.

Astăzi participă cel puțin câte patru cluburi din aceste țări, iar Brazilia și Argentina au câte șase, respectiv șapte reprezentante.

Se joacă opt etape la debutul competiției, iar după primele trei, ajung în faza grupelor primele patru echipe clasate. În faza grupelor, aceste patru echipe se alătură celor 28. Așadar, sunt 32 de cluburi împărțite în 8 grupe. În fazele eliminatorii ajung liderii grupelor și ocupantele locurilor secunde.

Câștigătoarea trofeului Copa Libertadores câștigă dreptul de a participa direct în semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor, acolo unde sunt prezente campioanele tuturor continentelor. Totodată, campioana din Libertadores va juca împotriva campioanei din Copa Sudamericana, adică a doua competiție ca valoare din America, un fel de echivalent al Europa League.

Cel mai de succes club din istoria Copa America este Independiente.

  • Argentinienii de la Independiente au câștigat trofeul de șapte ori, iar Argentina este țara care a dat cele mai multe succese în această competiție, 25, în timp ce Brazilia a avut 22, dintre care 10 campioane diferite de-a lungul timpului.
  • Copa Libertadores a fost câștigată de 25 de echipe, iar 15 dintre ele au luat trofeul mai mult de o singură dată.
  • Boca Juniors a câștigat trofeul de 6 ori, iar Penarol, de 5 ori.

Precursorul Copei Libertadores s-a numit Campeonato Sudamericano de Campeones.

Trofeul Copa Libertadores

Trofeul acordat pentru câștigarea Copa Libertadores a fost schimbat de trei ori de-a lungul istoriei. Cel actual a fost proiectat de designerul de bijuterii Alberto de Gasperi, un migrant italian din Peru. Cupa a fost realizată în bijuteria Camuso, din Lima.

Partea superioară este făcută din argint, cu excepția acelei siluete de fotbalist, care este din bronz, suflat cu argint. Soclul, care conține numele tuturor campioanelor, este realizat din furnir de esență tare.

Valoarea unui astfel de trofeu este de 8,5 milioane de dolari, ceea ce îl plasează pe locul secund în lume, după trofeul Cupei Mondiale, care costă 20 de milioane de dolari.

Dacă o echipă câștigă trofeul de trei ori consecutiv, atunci are dreptul să-l păstreze. Altfel, va primi o replică. Singurele echipe care au reușit această performanță sunt Estudiantes și Independiente.

  • Învingătoarea din Copa Libertadores încasează un premiu de 18 milioane de dolari, în timp ce finalista primește 7 milioane.
  • Copa Libertadores se transmite în peste 135 de țări și în peste 30 de limbi.
  • Din 2019, finala din Copa Libertadores se joacă într-o singură manșă.
  • Cele mai multe goluri în Copa Libertadores le-a marcat Alberto Spencer, 57 în 87 de apariții.

Anul trecut, Copa Libertadores a fost câștigat de Flamengo, 1-0 cu Atletico Paranaense.

Pentru a marca acest eveniment, publicația argentiniană Ole a pus pe prima pagină o fotografie stilizată a statuii lui Hristos Mântuitorul, îmbrăcat în tricoul lui Boca Juniors.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE