Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, în cursa pentru marele trofeu al Festivalului de Film de la Sarajevo 2023

Noul film regizat de Tudor Giurgiu, Libertate, a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo 2023, care se desfășoară în perioada 11 – 18 august. Pelicula va intra în cursa pentru marele trofeu, numit The Heart of Sarajevo.

Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul generat de protestele împotriva autorităților din decembrie 1989, o unitate de miliție din Sibiu devine ținta unui asalt violent. În rolurile principale joacă Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras și Iulian Postelnicu.

Bono și The Edge de la trupa U2 s-au numărat printre invitații la proiecția documentarului Kiss the Future, produs de Matt Damon și Ben Affleck. Pelicula prezintă artiști care au continuat să creeze în timpul războiului din Bosnia din 1992-1995. Artiștii bosniaci au apelat, în perioada conflictului, la ajutorul trupei U2 pentru a face cunoscută situația lor.

Elma Tataragic, scenarist al Festivalului de Film de la Sarajevo: „Nu este suficient să supraviețuiești fără hrană, apă curentă, electricitate sau încălzire. Nu a fost suficient, pentru că oamenii aveau nevoie de ceva mai mult, aveau nevoie de cultură, de filme, de concerte de muzică și de expoziții”.

Ediția din 2023 a festivalului include proiecții de filme care au rulat în timpul războiului. Printre acestea se numără Basic Instinct, Thelma and Louise și Night on Earth. Ele vor fi proiectate în subsolul Academiei de Arte din Sarajevo, așa cum se întâmpla și pe timpul războiului. Festivalul prezintă și o expoziție de fotografie, realizată de un artist care a făcut o cronică a proiecțiilor de film clandestine din acea perioadă.

Milomir Kovacevic Strasni, fotograf: „Oamenii din aceste fotografii sunt echipa de bază care a dezvoltat ideea, pentru că astfel de lucruri nu se întâmplă peste noapte, astfel încât astăzi avem un festival renumit în regiunea noastră și nu numai. Acum, toată lumea vrea să participe la festival, să simtă atmosfera orașului nostru și să cunoască oamenii săi”.

Marele premiu Heart of Sarajevo se acordă pentru patru categorii de proiecții. Anul acesta vor concura 49 de pelicule.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE