Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de muzică adaptat pentru persoanele cu probleme de auz

Festivalul de muzică Stonebird din Argeș din acest weekend a adunat un public special. Este vorba de persoanele cu probleme de auz. Lavinia Chițu, cea care interpretează în limbajul semnelor și știrile Euronews România, a tradus melodiile pentru hipoacuzi. Astfel că aceștia au reușit sa se bucure de muzică.

Trupa Cargo, favorita publicului

Festivalul Stonebird, din localitatea Corbii de Piatră,  județul Argeș, a fost o experiență inedită pentru mulți spectatori:  Lavinia a urcat pe scenă alături de mari artiști și a tradus melodiile în limbaj mimico-gestual. Lavinia Chițu este interpretă în limbajul semnelor. Ca și pentru artiștii care urcă pe scenă, pregătirile Laviniei la un astfel de eveniment durează câteva zile. Lavinia trebuie să analizeze toate piesele și să construiască mesajul pe care îl transmite prin semne.

„Este amazing în primul rând, mă simt foarte bine dar pe deoparte mă simt și foarte emoționată pentru că fac asta doar pentru publicul meu surd, dar vibe-ul care există în public, care este peste 10 mii de oameni. Eu sunt acolo să pot aduce muzica în lumea lor, să pot aduce și coregrafie și vibe-ul festivalului sau artistului în timp real. Este un moment extraordinar, un moment în care nu am cuvinte. Mi-aș dori acest festival să fie un exemplu pentru celelalte festivaluri care în momentul de față nu sunt încă accesibilizate pentru că da, și în 2022 încă primesc refuzuri,” a declarat Lavinia Chițu, interpret mimico-gestual.

Unul dintre cele mai așteptate concerte din festival a fost al trupei Cargo, o încântare pentru cei prezenți. Persoanele cu deficiențe de auz s-au putut bucura de melodiile celebrei trupe din Timișoara.

Prezența unui interpret a semnelor într-un concert facilitează accesul persoanelor surdo-mute la evenimente. Ei reușesc astfel să înțeleagă pe deplin versurile melodiilor, dar și mesajele artiștilor adresate direct publicului.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE