Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile peste 40 de ani ar putea să nu mai beneficieze de programul de fertilizare in vitro

Anunțul a fost făcut, astăzi, de ministrul sănătății, doctorul Alexandru Rafila. În România există un program care se desfăşoară la nivel național, însă, extinderea acestuia trebuie să ţină cont de nişte criterii, spune oficialul.

„În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani, ce acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri. Numărul de încercări trebuie, totuşi, să fie limitat, de obicei numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a spus Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii.

Programul de fertilizare in vitro ar putea fi extins

„Se desfăşoară la nivel naţional, sigur că putem discuta despre extinderea lui, însă extinderea trebuie să ţină cont de nişte criterii. Vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maximum 40 de ani, 42 de ani, în câteva ţări şi ceea ce este extrem de important, un parametru care trebuie evaluat şi în funcţie de acest lucru să se recomande această procedură, este vorba despre rezerva ovariană care se calculează la femei, încât beneficiarele sau cuplurile beneficiare ale acestui program să aibă o şansă cât mai mare să aibă copii şi, în primul rând, să aibă copii sănătoşi.

Alexandru Rafila a mai propus, în cadrul aceluiași eveniment, începerea demersului pentru sprijinirea introducerii în şcoli a „Educaţiei pentru sănătate”, el subliniind necesitatea începerii pregătirii profesorilor care vor susţine aceste cursuri pentru elevi. El a subliniat că „Educaţia pentru sănătate” nu se referă la un domeniu strict, ci se discută despre educaţia sexuală, despre igienă și chiar despre sănătatea emoțională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE