Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Febra Dengue, prezentă în mai multe destinații turistice de vară din Europa. Care sunt simptomele

Șefii din domeniul sănătății din Ibiza au îndemnat turiștii să fie atenți la simptomele febrei Dengue. Insula Baleară s-a confruntat cu mai multe focare ale virusului transmis de țânțari între mai și noiembrie, anul trecut.

Autoritățile sanitare au avertizat că există un risc "moderat" ca turiștii să se îmbolnăvească în această vară, potrivit Euronews Travel. Deci, care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți și cum vă puteți proteja?

Câți turiști au făcut febră Dengue în Ibiza anul trecut?

Febra Dengue este răspândită de țânțarii infectați cu virusul dengue. Boala este frecventă în zonele cu climă caldă și umedă - medii în care țânțarii prosperă.

Nu este contagioasă, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta. Cu toate acestea, o persoană care suferă de acest virus poate infecta țânțarii, care la rândul lor îl răspândesc mai departe.

Șase turiști germani au contractat virusul în Ibiza între mai și noiembrie anul trecut. O femeie în vârstă de 27 de ani, partenerul ei și fiica lor de 13 luni au contractat virusul în august 2022. O altă familie - o femeie de 37 de ani, partenerul ei și fiul lor de nouă ani - sunt suspectați că au contractat virusul în același oraș în octombrie 2022.

Riscul de a contracta virusul este în prezent scăzut, dar va crește la moderat în timpul verii.

"Unul dintre potențialii vectori ai dengue este țânțarul Aedes albopictus, prezent în toată zona, în Mediterana spaniolă și în Insulele Baleare, dar și în unele zone din interiorul și nordul țării", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Sănătății.

"După ce au luat cunoștință de aceste cazuri, autoritățile din Insulele Baleare au planificat acțiuni precum supravegherea pertinentă și controlul vectorilor, precum și comunicarea și informarea publicului, care vor fi efectuate înainte și în timpul începerii sezonului de activitate a vectorilor."

Care sunt simptomele febrei Dengue?

Aproape 100 de milioane de cazuri de Dengue apar în fiecare an. Până la trei sferturi dintre persoanele care contractează febra dengue vor fi asimptomatice.

Persoanele care se îmbolnăvesc pot prezenta simptome ușoare sau severe, inclusiv febră, greață și vărsături și o erupție cutanată. Durerile la nivelul articulațiilor, oaselor, mușchilor și în spatele ochilor sunt, de asemenea, semne de avertizare.

Acestea încep între patru și zece zile de la mușcătura de țânțar. Dacă bănuiți că aveți virusul, consultați un medic cât mai curând posibil.

Deși majoritatea oamenilor se vor recupera fără tratament după aproximativ o săptămână, aproximativ una din 20 de persoane prezintă simptome severe și ar trebui să meargă imediat la urgență. Riscul este ridicat pentru cei care au fost infectați anterior cu virusul.

Durerile de burtă, vărsăturile cu sânge și sângerările din nas sau gingii sunt simptome ale febrei dengue severe.

Cum vă puteți proteja de dengue?

Există un vaccin împotriva dengue aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană, dar acesta este recomandat doar pentru a fi utilizat în cazul celor care au mai avut deja o dată virusul.

Cel mai bun mod de a preveni infecția este să evitați să fiți mușcat de țânțar. Purtați haine cu mâneci lungi, folosiți repelenți și dormiți sub o plasă de țânțari.

Unde se găsește febra Dengue în Europa?

Febra Dengue este foarte frecventă în zonele tropicale și subtropicale - dar relativ rară în Europa. În timpul lunilor de vară, a fost întâlnită în următoarele țări europene:

- Croația

- Franța

- Italia

- Spania

- Portugalia și Madeira

Pe măsură ce schimbările climatice încălzesc globul, este posibil ca virusul să se răspândească spre nord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE