În ziua primului tur al alegerilor prezidențiale în România 2025, Silviu Faiăr, cum e cunoscut în online, a vorbit la Euronews despre importanța votului informat, mai ales în rândul tinerilor, despre cum influențează rețelele sociale alegerile, dar și care este mesajul lui pentru politicieni, în raport cu electoratul tânăr.
Silviu Faiăr: „Doar votul ne face vocea auzită”
Silviu Istrate (Faiăr): Ce am comunicat întotdeauna oamenilor care mă urmăresc este că votul, în primul rând, este un exercițiu democratic, o experiență pe care toată lumea ar trebui s-o aibă și că este cea mai puternică armă pe care o avem la dispoziție pentru că ne face vocea auzită, indiferent ce vrea să comunice vocea noastră.
Am văzut atâția politicieni care comunică prin meme pe TikTok, inclusiv premierul și așa mai departe. Sunt alți tineri care sunt mult mai afectați de o voce mai serioasă, alții care sunt afectați de o voce mai glumeață, alții care pur și simplu nu se simt deloc reprezentanți și, astfel, nu votează.
„Totul este politică / Politicienii nu au o comunicare reală cu tinerii de 18-25, chiar 35 de ani”
(Ce le spun celor care cred că votul lor nu contează, n.r.). Le explic aceeași poveste dintotdeauna, că totul este politică. Indiferent că le place sau nu, sau că ne place sau nu, totul este politică, de la groapa pe care o luăm cu mașina, până la faptul că termină o facultate și un master și că n-ai unde să te angajezi. Și, astfel, atâta timp cât nu ne exprimăm opțiunea politică, aceste lucruri nu se vor îmbunătăți. Politicianul va crede că tu ești de acord cu status-quo-ul pe care l-a impus până acum și că nu are de ce nici să ia politici în favoarea ta, nici să vorbească, nici să comunice la adresa ta și, vedem, este absolut evident pentru grupa de vârstă - cel puțin 18-25, aș îndrăzni să merg chiar și până la 35 de ani - da, că nu există o comunicare reală cu acești oameni. Pe politici concrete mă refer, nu doar în TikTok-uri în care ne prefacem că ne jucăm Counter-Strike la 50 de ani.
Cu siguranță, avem probleme majore pe tot ce înseamnă educația civică și implicarea civică, în general, încurajarea pentru implicare civică. Dar cred că este un cerc vicios. Tinerii nu votează, politicianul zice: Tinerii nu votează, deci nu contează, iau politici în defavoarea lor sau nici nu-i bagă în seamă, și pe urmă, în mod evident, tânărul se simte ignorat, nereprezentat, și atunci ce rost mai are să se mai ducă la vot? Și, na, e perfect de înțeles. Ce le-aș recomanda politicienilor este să nu mai infantilizeze, în primul rând, electoratul tânăr, pentru că, din nou, nu vorbim doar de clasicul stereotip, tânărul care stă toată ziua cu TikTok-ul în brațe, nu mai știe nimic de viața lui și așa mai departe, e o generalizare stupidă. Și mi se pare că ăsta e modul în care mulți politicieni tratează oamenii tineri, electoratul tânăr. Nu-i așa că tinerilor le place să se joace pe calculator? (...) Cred că este, în sine, o o jignire chestia asta față de electoratul tânăr.
Cum ne informăm corect în online?
Silviu Istrate (Faiăr): Informarea corectă, din punctul meu de vedere, n-ar trebui să fie făcută exclusiv pe social media, pentru că, vrem, nu vrem, din păcate, tot ce a însemnat explozia de social media ne-a adus pe toți dependenți de acești algoritmi. Unde ne mai apar și știri și unde considerăm că suntem informați, pentru că ne mai apar niște știri în social media, aș recomanda, în general, să mergi la cât mai multe surse posibil, să nu ai aceeași sursă, să zicem că îți place un anumit site sau te uiți doar la Euronews sau te uiți doar la o anumită televiziune, să te duci să vezi exact ce spune fiecare, ce spun mai multe publicații despre o anumită știre, mai ales când avem atâtea informații și știri explozive, mai ales acum în prag de alegeri. Cred că este important să vezi, și din presa independentă, și din presa clasică, poate urmărești și niște sociologi sau poate alți oameni care fac analize politice. Chiar există genul ăsta de inițiative pentru tineri, i-ați avut invitați pe băieții de la Politică la minut.
Campaniile astea (n.r. electorale) depind foarte mult de cifre și atâta timp cât ei (politicienii n.r.) văd niște cifre acolo pe social media, care cresc pentru că m-am suit cu mâța în copac și așa mai departe, ei o să zic că asta înseamnă că sunt urmăriți, sunt plăcuți, că mi se oferă atenție și automat asta se transformă în voturi. Eu, personal, apropo de nevoia de a nu mai infantiliza oamenii tineri, aș merge cu politici clare despre care să discutăm. Exemplu, CFR, pentru studenți, unde avem această problemă de cinci ani, în care guvernele care s-au perindat au tot încercat să scoată gratuitatea sau reducerea elevilor pe CFR. Nu s-a vorbit nimic nici măcar despre CFR în sine, darămite despre facilități pentru tineri, pentru studenți, în oraș, când chiria este din ce în ce mai mare, nu există alternative de locuințe și așa mai departe. Sunt atâtea probleme despre care poți să discuți cu oamenii de 18-35 ani, să spunem.