Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Facturile la energie se vor simplifica. Ce schimbări pregătește ANRE și cu ce scop

Facturile la energie electrică pentru clienții casnici ar putea fi modificate în așa fel încât să arate la fel, indiferent de furnizor. Un nou proiect al ANRE, aflat acum în dezbatere publică, vrea să schimbe toate informațiile care apar în facturi.

Conform Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, schimbarea facturilor are rolul de a simplifica informațiile care apar în documentul emis de companii. Noile facturi pentru clienții casnici vor fi emise după modelului de factură aplicabil clienţilor beneficiari ai serviciului universal. Pe lângă datele de identificare, pe noile facturi se vor regăsi informații despre consum, perioada de facturare.

Mai mult, ANRE propune și plata în rate a facturilor la energie în cazul clienților vulnerabili. Mai exact, ratele se pot întinde pe 3 luni sau chiar mai multe, în funcție de perioada negociată de furnizorii de electricitate și clienți. Proiectul prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare să fie lunară. Se mai stabilește și modul în care sunt soluţionate de către furnizor plângerile privind facturarea.

În acest caz clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o sesizare furnizorului până la soluţionarea plângerii. O altă prevedere vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, adică a costurilor separate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE