Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explicațiile ministrului Educației din R. Moldova despre noul proiect, prin care adulții vor putea învăța gratuit limba română. Ce categorii pot participa

Publicat de: Euronews

Adulții din Republica Moldova vor putea învăța gratuit limba română începând de anul viitor, a anunțat președinta Maia Sandu.

Până acum, programul, demarat în 2013, includea doar copiii, însă de anul viitor există finanțare și pentru adulți, în valoare de 10 milioane de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 500.000 de euro. Detaliile vor fi anunțate după ce Guvernul de la Chișinău va adopta o hotărâre în acest sens.

Din 1990, limba română este celebrată în Republica Moldova pe 31 august

Din 1990, limba română este celebrată în Republica Moldova pe 31 august, într-o zi de sărbătoare națională.

„Ministerul Educației și Cercetării este în proces de definitivare a Programului Național de Învățare a Limbii Române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, care este proiectat pentru o perioadă de trei ani, 2023 și 2025, și prin acest program ne dorim să continuăm activitățile care au fost implementate într-un program precedent, care era destinat doar pentru instituțiile de învățământ. Acum, ca element de noutate, este că vor fi oferite cursuri gratuite inclusiv pentru adulți și bugetul este mult mai mare decât cel care a fost în programul precedent. Prin acest program ne dorim să îmbunătățim atât pregătirea și învățarea limbii române în instituțiile de învățământ care au altă limbă de predare decât limba română, să continuăm acele activități bune, care au fost în precedentul program, dar să și îmbunătățim modalitățile, inclusiv dacă vorbim de adulți”, a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova, la Euronews România.

Ministrul a mai adăugat că „o primă categorie care ar trebui să cunoască limba română sunt profesorii din școli cu predare în altă limbă decât limba română, astfel încât să diversifice disciplinele care vor putea fi oferite elevilor, inclusiv în limba română, adică pe lângă cursul de învățare a limbii române, care este prezent în fiecare instituție de învățământ să poată fi oferite și alte disicpline, care vor fi predate în limba română”.

Cetățenii din Republica Moldova care nu au legătură cu sistemul de învățământ pot participa la cursuri

Totodată, acesta a explicat că și cetățenii din Republica Moldova care nu au legătură cu sistemul de învățământ pot participa la cursuri.

„Cred că vor fi mai întâi grupuri profesionale care ar intra mai mult în contact cu oamenii, funcționarii publici, medici, profesori, dar în funcție de solicitări și de eventuale bugete suplimentare și capacității prin care vom putea oferi aceste instruiri o să putem lărgi pentru toți doritorii. Noi avem și pentru cetățenii care au permis de ședere. Cursurile sunt oferite pentru toți cei care ori sunt cetățeni ori urmează să obțină cetățenia Republicii Moldova și pentru aceste categorii se organizează cursuri în limba română, dar noi acum vorbim de un numar mare de persoane, de minorități naționale, pentru care trebuie să îmbunătățim accesul la studii a limbii române și gratuite, astfel încât să putem să le asigurăm tot ceea ce este necesar, ca să se integreze mai sigur în societate, să poată aplica la diferite funcții. Noi pornim, în primul rând, și de la o solicitare a adulților care nu cunosc bine limba română. Etniile sunt mai multe la noi, dar etniile ruse, ucrainene, bulgare care nu cunosc limba română vor putea să aplice la acest program”, a conchis ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE