Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Selly susține că social-media e o armă cu două tăișuri în lupta împotriva dezinformării: Trebuie să educi ascultătorii

Vlogger-ul român Selly a participat la summitul NATO pentru tineri, care în acest an a fost organizat în două orașe: Miami și Stockholm.

Andrei Șelaru a vorbit despre influența rețelelor de socializare, dar și despre pericolele dezinformării și manipulării, mai ales în condițiile în care comunitatea internațională este puternic afectată de războaie.

Într-o declarație exclusivă pentru Euronews România, Selly a subliniat că fiecare individ care are un cont de social-media poate deveni involuntar un "soldat" în războiul dezinformării.

El a evidențiat faptul că internetul a democratizat accesul la informație, permițând oricui să-și exprime opinia și să creeze conținut.

”Mesajul este că în ziua de astăzi fiecare om care un cont de social media poate deveni involuntar un soldat dacă vreți, un agent al dezinformării. Forta pe care o are online-ul și puterea pe care ne-a dat-o fiecăruia dintre noi e o chestie care poate fi folosită atât pentru bine, cât și pentru a face rău în lume. De aici a venit metafora mea cu faptul că aș face parte dintr-o armată mai puternică decât NATO.

Internetul a democratizat enorm accesul la informație, ceea ce în esență este un lucru minunat. Acum oricine își poate exprima liber opinia, oricine poate crea conținut. Eu spre exemplu am șansa și plăcerea de a-mi putea face o carieră în online. Nu știu dacă aș fi putut face același lucru la televizor sau în media tradițională.

Prin această putere pe care internetul a dat-o fiecăruia dintre noi de a putea fi un emițător, de a putea vorbi în fața unei audiențe mari evident că a sporit și riscurile dezinformării și mai ales că sunt tot felul de enitități în lumea asta care exploatează această putere tocmai pentru a servi unui agent de dezinformare, pentru a-și atinge scopul și obiective militare, lucru care da, este o amenințare pentru pace, democrație și drepturile omului.”, a declarat Selly, la Euronews.

Selly militează împotriva cenzurii

Cu toate acestea, vloggerul a atras atenția asupra riscurilor crescute de dezinformare și manipulare, subliniind amenințarea acestora pentru pace, democrație și drepturile omului. Militând împotriva cenzurii, acesta a pledat pentru educarea audienței, subliniind importanța alegerii informate și a deschiderii către diverse perspective.

”Soluția nu e să cenzurezi emițătorii, ci să educi ascultătorii. În momentul în care începem să dăm jos postări, în acel moment mai mult creștem pericolul extremismului, mai mult creștem neîncrederea pe care oamenii o au în surse oficiale de informație, eu nu voi fi niciodată un avocat al cenzurii.

Când am fost la vot am votat răul cel mai mic ca orice român. Anul acesta cred că voi merge să votez. Eu cred că tinerii trebuie să aleagă informat, asta e cel mai important. Trebuie să fie deschiși să asculte mai multe opinii, mai multe, păreri adverse, opinii contradictorii, să dezbată pentru că social-media pune niște bule iar dacă vezi o ideologie de dreapta, vor urma și altele, ca să fii mai rațional trebuie să asculți și cealaltă parte. Dezinteresul pentru politică în rândul tinerilor este uriaș”, a declarat Andrei Șelaru, volgger.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE