Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Roxana Mînzatu reacționează după acuzațiile unui serviciu secret rus despre anchetarea lui Călin Georgescu

Comisia Europeană nu se implică în organizarea proceselor electorale, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europene, la Euronews România. Reacția vicepreședintelui executiv pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale vine în contextul în care Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a susținut, fără a prezenta probe, că decizia Parchetului General de a formula acuzații împotriva lui Călin Georgescu „este susținută de conducerea Uniunii Europene”.

„Deși ne dorim ca în fiecare stat membru alegerile să fie libere, campaniile electorale să fie libere, cetățenii să aibă acces la informație într-un mod transparent și fără ingerințe, Comisia Europeană nu se implică în organizarea proceselor electorale și nici în deciziile care până la urmă se iau în jurul anumitor incidente, cum este și cazul României.

Ca româncă, evident că sunt și eu preocupată și regret să văd ceea ce se întâmplă, dar ca oficial al Comisiei Europene nu am să comentez”, a afirmat Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europene, la Euronews România.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este „de netolerat” ca un serviciu secret al Rusiei să se poziționeze față de hotărârile autorităților române, în condițiile în care Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a susținut, fără a prezenta probe, că decizia Parchetului General de a formula acuzații împotriva lui Călin Georgescu „este susținută de conducerea Uniunii Europene”.

De asemenea, Ciolacu a punctat că „Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu.”

„Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat!

Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Ciolacu: „Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți”

„Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație. Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă!

Dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României”, a mai precizat Ciolacu.

Comunicatul Serviciului rus de Informații Externe:

„Biroul de presă al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse raportează că, potrivit informațiilor primite de SVR al Rusiei, birocrația europeană a declarat război „liderilor non-sistemici” care sunt susținători declarați ai președintelui american D. Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale care conduc în UE.

Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul șef al Casei Albe ar putea slăbi „suprastructura globalistă europeană” și se bazează în această activitate pe lideri conservatori cu orientare națională, precum premierul ungar V. Orban, premierul slovac R. Fico și candidatul la președinția României C. Georgescu.

Potrivit informațiilor de care dispune Serviciul rus de informații externe, decizia parchetului român de a formula acuzații împotriva lui Georgescu este susținută de conducerea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol major în invalidarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România de la sfârșitul anului 2024, a cerut autorităților actuale de la București să nu-i permită lui Georgescu să participe la repetarea scrutinului din luna mai a acestui an. Ea a amenințat că va restricționa accesul României la fondurile UE dacă reprezentantul „forțelor nesistemice” va continua să participe la campania electorală.

Elita totalitar-liberală europeană se teme în mod clar de o „turnură conservatoare a Europei” sub influența lui Trump. În efortul de a preveni un astfel de scenariu, Bruxelles-ul nu este timid în privința mijloacelor. După „atacul asupra lui Georgescu”, se pot prevedea cu încredere noi încercări ale mainstream-ului liberal european de a suprima disidența în UE. Ținta lor principală va fi Ungaria, ca „bastion al conservatorismului european”, iar un pretext convenabil vor fi alegerile parlamentare din această țară de anul viitor”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE