Cu peste 3.000 de primari aliniați, cel puțin pe hârtie, în spatele candidaturii lui Crin Antonescu, acesta ar trebui să aibă siguranța intrării în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni. Numai că primarii din teritoriu PNL și PSD evită să facă campanie pro-Antonescu. De teamă ca nu cumva electoratul suveranist să nu le amenințe șansele la un nou mandat la următoarele locale. Unii aleși speră la venirea cu un nou candidat: actualul președinte interimar Ilie Bolojan. Liderii de la București recunosc situația cu jumătate de gură. Dar mizează pe o minune.
Conducerile partidelor de coaliție, în special cea liberală, speră să nu mai repete lecția primită de fostul lider Nicolae Ciucă. Cu aproape 30% din voturi și peste 1.100 de mandate de primari câștigate la ultimele alegeri locale, PNL nu a putut fructifica acest avantaj la prezidențialele de anul trecut.
Lăsat în off-said de proprii aleși locali, Ciucă a obținut cel mai modest scor al unui lider PNL de până acum în cursa pentru Cotroceni. Situația riscă însă să se repete și acum. Edilii ezită să facă campanie pentru noul candidat.
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: „Potrivit surselor noastre, mulți primari atât de comune cât și mici orașe din provincie s-au plâns către conducerea centrală, dar și către liderii de filiale, că le este teamă să facă campanie pentru Crin Antonescu, pentru că ar putea să fie sancționați peste trei ani la vot, la alegerile locale, și să nu mai prindă un nou mandat de edil.”
Realitatea de pe teren este recunoscută parțial de la politicienii de la București. Liberalii preferă însă să dea vina pe jocul dublu la care s-ar preta unii aleși locali social-democrați în favoarea candidaturii lui Victor Ponta. Soluții pentru implicarea primarilor în campanie ar fi.
Adrian Cozma, deputat PNL: „Pofta vine mâncând și cred că o să-și dea drumul toți să facă campanie acuma. Sigur că există multe controverse. Sunt consilieri locali și structuri care strâng semnături pentru domnul Ponta în multe localități”
Mihai Ghighiu, deputat PSD: „Fiecare membru al Partidului Social Democrat trebuie să le explice cetățenilor, nu să-i convingă, nu să-i oblige, trebuie să le explice cetățenilor că dacă își doresc ca viața lor să se îmbunătățească în continuare, dacă își doresc ca drumul european al României să continue, dacă își doresc să aibă în continuare avantajele apartenenței la NATO și Uniunea Europeană, trebuie să conteze pe Crin Antonescu.”
PNL, PSD și UDMR s-ar baza pe sprijinul a peste 3.000 de primari
În prezent, cel puțin pe hârtie, PNL, PSD și UDMR au peste 3.000 de primari. Mulți nu sunt deloc fericiți să tragă la campania lui Antonescu și recunosc că nu mai sunt ascultați de alegătorii lor ca în alte dăți. Semnături au strâns, dar ar prefera pentru un alt candidat.
Paul Mursa, primarul comunei Plugari, județul Iași: „Dacă partidul a hotărât să mergem cu un candidat, Crin Antonescu, la fel o să depunem toate eforturile. Dacă rămâne încontinuu și candidat, sunt convins că o să intrăm între în turul doi. În cazul în care o să fie domnul Bolojan, sunt convins că o să câștigăm detașat, pentru că domnul Bolojan are o altă abordare și are o altă imagine față cea a domnului Crin Antonescu.”
Alți primari admit că și-au pierdut influența de odinioară în fața curentului suveranist și a candidaților de această factură politică.
Ion Spătarelu, primarul comunei Malu Mare, jud. Dolj: „Ne putem baza pe oamenii care comunică cu noi, undeva la 30% dintre ei. Partea de 70% din cei care nu au fost la vot sunt de obicei care votează altceva. Ei stau în spatele Internetului, în spatelui telefonului și ei sunt cam dirijați de acolo.
Ăștia sunt oamenii care nu interacționează cu noi, exact cum am spus, mergem din poartă în poartă, facem acel door to door și sunt oamenii care nu ies la poartă, să stea de vorbă cu noi. Sunt oamenii care nu nu-i vedem, dar totuși ei sunt prezenți în societate.”
Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați, jud. Iași: „(Reporter: Sunt unii colegi de-ai dumneavoastră primari care au fost un pic reticenți să facă o campanie în favoarea lui când Antonescu de teamă că vor fi sancționați, între ghilimele, de propriul electorat) Acuma firesc, orice se poate întâmpla, lumea au evoluat, oamenii s-au mai schimbat. Una peste alta noi aici suntem.”
În ciuda speculațiilor apărute în jurul numelui lui Bolojan, candidatul coaliției a anunțat că nu va face niciun pas în spate. Duminică, 9 martie, Crin Antonescu însoțit de liderii alianței electorale “România înainte”, își va depune dosarul de candidatură pentru alegerile prezidențiale din mai.