Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Recomandare FMI: TVA crescut pe lux. Rata de colectare trebuie să crească și ea

Șeful misiunii FMI pentru România consideră că autoritățile de la București ar putea lua în considerare creșterea TVA la bunurile de lux sau la produsele dăunătoare pentru sănătate sau pentru mediul înconjurător.

Jan Kees Martijn a reiterat însă, într-un interviu acordat Euronews România, că prima recomandare este acea ca România să crească rata de colectare.

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România: „TVA-ul este un alt exemplu unde recomandările noastre nu sunt de a crește taxe, ci de a crește rata de colectare în primul rând. Există decalaj între TVA-ul care se așteaptă a fi plătit și cel care este cu adevărat colectat. Aceasta este prioritatea noastră. Mai mult decât atât, dacă ne uităm la bunurile care sunt în diferite categorii de TVA, cu cote mai mici sau mai mari, ne-am putea imagina că unele dintre articolele care sunt la cote mai mici ar putea să nu fie bunuri care sunt consumate de persoanele cu venituri mici.

Mâncarea este un exemplu de produs care are un TVA mic în toată Europa. Dar poate există alte bunuri pe care le-ați putea reconsidera și să vă uitați dacă acestea ar putea fi la un nivel superior. Dar nu vorbim despre schimbarea cotelor normale de TVA.

Nu aceasta este viziunea pe care o propunem. Este despre a reorganiza și a colecta mai bine”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE