Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mircea Lucescu laudă calificarea tricolorilor la EURO 2024: „Acești băieți au prins încredere în ei, sunt convins de potențialul lor”

Nationala României se pregătește să sărbătorească obținerea calificării la EURO 2024 la meciul cu Elveția de marți seară, în fața a 50.000 de spectatori. Printre aceștia o să fie și fostul selecționer al României, Mircea Lucescu, care a avut o intervenție în direct în exclusivitate la Euronews România. Este prima și singura declarație a lui din ultimele zile.

Mircea Lucescu: „Mă aștept marți să văd un meci jucat cu zâmbetul pe buze”

Fostul selecționer, care i-a condus pe tricolori la prima participare la Euro, Franța 1984, a comentat pentru Euronews calificarea României la campionatul european.

Mircea Lucescu, antrenor: „Tocmai, pentru că au obținut-o după opt ani, merită felicitări din partea noastră, a tuturor, pentru că nu era simplu. Nu era o echipă formată din jucători obișnuiți, să participe la turneele finale, și lucrul ăsta este extrem de dificil. Mi-aduc aminte, în 1984 veneam după aproape 12 ani fără calificare, în '72 a fost și în '84 am obținut în Franța această calificare. Mi-am dat seama cât e de greu pentru o echipă să reia participarea la un turneu final”.

„Singurul lucru care contează e rezultatul, iar rezultatul este participarea noastră la turneul final, mai puțin jocul, pentru că el se va consolida pe parcurs. Acum, acești băieți au prins încredere în ei, sunt convins de potențialul lor, iar cei care îi conduc trebuie să facă în așa fel încât ceea ce s-a obținut acum și, să sperăm mâine, cu o victorie, să fie pentru ei o responsabilitate viitoare”.

„Ei vor fi cei care vor trebui să creeze o emulație deosebită în rândul jucătorilor români din campionatul intern pentru participarea lor viitoare în Cupele Europene. Această calificare înseamnă foarte mult”.

Ce înseamnă pentru acești puști o atmosferă cu 50.000 de oameni?

Mircea Lucescu, antrenor: „Înseamnă foarte mult. Cea mai mare parte dintre ei a mai participat și la celelalte calificări, au fost promovați în echipa națională imediat după succesul acela din semifinale din Italia la nivelul echipelor de tineret, dar erau prea tineri pentru a putea să facă o performanță deosebită. Între timp, ei au mai crescut, îi văd acum la maturitate, 24-25 de ani, deci cu posibilități pentru viitor. Mă aștept mâine să văd un meci jucat cu zâmbetul pe buze, dar cu o încredere deosebită în potențialul lor. Mă aștept și la un joc foarte bun. E o echipă a Elveției în cădere și o echipă a României care crește”.

Cum a fost în 1984? Opt echipe erau atunci la Euro, atât.

Mircea Lucescu, antrenor: „Era mult mai greu atunci. Acum, din ce în ce mai mulți se califică, dar asta a dus și la o nivelare a valorii echipelor naționale. Vedeți, Kazahstan poate să ajungă acolo, Slovacia... S-a nivelat puțin... nivelul performanțelor europene. Nu e simplu să ajungi la un turneu final, chiar dacă sunt 24 de echipe sau chiar dacă va crește numărul acestor echipe. Va fi la fel de greu. Vedeți Moldova, care nu se gândea niciun moment că ar putea ajunge la un turneu european... Au o șansă. Kazahstanul are o șansă. Toate echipele acestea încep să creadă în potențialul și în valoarea lor”.

„Turneele astea finale lărgite au dat posibilitatea și țărilor mici să participe, de aceea nu va fi ușor... Calificarea obținută acum trebuie să-i facă pe jucătorii noștri să înțeleagă că încep să aibă o responsabilitate superioară”.

„Cei 50.000 de spectatori trebuie să-i susțină mâine și să le mulțumească pentru această calificare”.

Domnule Lucescu, care sunt șansele să reveniți în fotbalul românesc?

Mircea Lucescu: „În momentul de față, scoateți personalitatea mea din contextul acestor meciuri... Să lăsăm deoparte și vom vedea ce se va întâmpla. Deocamdată, încerc să mă odihnesc, încerc să mă întorc la o viață normală, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo timp de trei ani nu a fost o viață normală. Fotbalul pe care mi-l doream eu, cu suporteri, cu performanțe... Era aproape imposibil să fie făcute”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE