Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mircea Geoană: „Așteptăm o prezență mai robustă a NATO în România, o prezență care să fie permanentă”

Mai poate fi întărit flancul estic al NATO în România? Este întrebarea-cheie la care secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a răspuns pe larg, într-o intervenție la Euronews România.

Mircea Geoană a explicat că întărirea flancului estic al NATO se face în trei etape. „Sunt trei etape succesive. În reportajul dumneavoastră anterior, ați vorbit despre declanșarea, în premieră, a activității Grupului de reacție rapidă al NATO, condus de Franța și care deja se află în țara noastră. Etapa a doua, care este în curs de derulare și de implementare, este crearea de noi grupuri de luptă NATO în Europa de Sud-Est. Franța, alături de Belgia și Olanda, va conduce grupul de luptă din România”, a explicat secretarul general adjunct al Alianței.

A treia etapă, care este în acest moment în plină dezbatere și care va ajunge pe masa liderilor NATO la summitul de la Madrid, este legată de prezența de apărare și descurajare pe flancul estic, pe termen mediu și lung. Deci, o a treia etapă, un continuum. Anticipăm o prezență mai robustă, care va acoperi toate cele cinci domenii militare ale NATO: terestru, aerian, naval, cibernetic și în spațiu. Vom lucra pentru o noua arhitectură de apărare antirachetă, care este atât de importantă în această perioadă și, evident, există o discuție referitoare la nivelul de prezență fizică pe teren”, a adăugat Geoană.

Decizii importante la Madrid

Consolidarea flancului estic al NATO se va afla pe agenda summitului Alianței de la Madrid, din 28-30 iunie, când se așteaptă decizii importante în acest sens.

„Sunt convins că liderii noștri, la Madrid, vor lua deciziile cele mai bune, care să asigure o prezență mult mai robustă, o prezență care să fie permanentă, care să fie rezilientă, dar și flexibilă, în același timp. Suntem foarte optimiști că liderii noștri, la Madrid vor da semnalul și unda verde pentru continuarea adaptării prezenței de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO, inclusiv în România, o țară-ancoră la Marea Neagră, o țară care are un rol multiregional foarte apreciat la NATO. Deci așteptăm ca și în România, prezența NATO să devină mai robustă și să reflecte și importanța strategică a Mării Negre și a României, în general”, a mai spus Mircea Geoană.

„Nu avem informații că Rusia va ataca Transnistria”

Mircea Geoană a mai spus, la Euronews România, că nu există informații că Rusia ar pregăti atacarea Transnistriei. „Nu avem informații cu privire la intenții militare ale Federației Ruse de a merge, prin Odesa, către Transnistria. Realitățile de pe teren ne arată că nu există suficient de multe trupe și capacitate militară pentru atingerea acelui obiectiv”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE