Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ministrul Digitalizării: Breșa de securitate are la bază o eroare umană. Cineva a folosit un dispozitiv compromis

Atacul cibernetic asupra Parlamentului a avut loc ca urmare a unei ”erori umane”, în condițiile în care ”cineva a folosit un dispozitiv compromis”, a declarat pentru Euronews România, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

Ministrul Digitalizării a explicat că specialiștii lucrează în acest moment pentru a identifica modul în care a fost posibilă această breșă de securitate.

”Din primele date, dintr-o eroare umană. Reporter: Ce înseamnă această eroare umană?

Poate să însemne foarte multe situații. Încă se lucrează ca să se identifice. Ideea de bază este că dintr-o eroare umană. Cineva care a folosit un dispozitiv personal, care a fost conectat la rețea. Un dispozitiv personal compromis”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, pentru Euronews România.

Cât despre noul mesaj de amenințare al grupării de hackeri, ministrul Digitalizării a punctat că în acest moment autoritățile nu au stabilit cine se află în spatele atacului cibernetic.

”Nu pot să controlez eu ce spune cineva că ar face. Acel cineva, care nu știm cine e și cine e în spate. Nu avem niciun indiciu. Sunt mai multe variante de discuție, dar nu le pot face publice”, a mai precizat Bogdan-Gruia Ivan.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a confirmat, marți după-amiază, atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor. Bogdan-Gruia Ivan a dat de înțeles că ”site-ul este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”, fără a preciza cu exactitate la ce website se referă.

De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au transmis că nu au ”atribuții de administrare sau de asigurare a securității cibernetice a sistemului atacat”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE