Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Balerina Francesca Velicu, laureată cu premiul Olivier al teatrului britanic: ”Este un job foarte subiectiv. La atleți ai un punctaj clar și știi cine câștigă”

Francesca Velicu este solistă la English National Ballet și este poate cea mai cunoscută balerină româncă din străinătate după Alina Cojocaru.

De altfel, Francesca a fost descoperită în urmă cu aproximativ opt ani de Alina și de partenerul acesteia, coregraful Johan Kobborg, iar debutul și l-a făcut pe scena Operei Naționale din București, când director al companiei de balet era Kobborg.

A plecat din țară la 18 ani și de atunci lucrează la una dintre cele mai importante companii de dans clasic din lume, English National Ballet, până recent condusă de Tamara Rojo. ENB, cum este cunoscută în lumea dansului, nu are un teatru fix, dar are reprezentații în toată lumea și a revoluționat baletul cu spectacole realizate de coregrafi moderni ca Pina Bausch și Akram Khan. Este o oportunitate cu totul specială pentru un tânăr dansator ca Francesca, să facă parte din această avangardă a dansului clasic.

Povestea ei începe, cum este la toate balerinele, de foarte devreme.

”Părinții mei și familia sunt toți iubitori de artă, iar eu și cu fratele meu am încercat foarte multe, de la sport la artă, și mie mi-a plăcut cel mai mult baletul. Am început la 4 ani, m-a atras foarte mult cercul acesta al artei... mi-a plăcut foarte mult partea de scenă, m-au atras culisele, mirosul teatrului, când am ajuns un pic mai mare, pe la 6 ani, mi-a plăcut foarte, foarte mult”, a povestit Francesca pentru Euronews România.

A studiat la școală de balet a teatrului Balșoi din Moscova

Francesca a studiat și doi ani la celebra școală de balet a teatrului Balșoi din Moscova. A avut această oportunitate după ce a participat la cel mai mare concurs de balet din lume, Youth America Grand Prix, unde a fost descoperită. Mai târziu, când mai avea un an până la Bacalaureat, a dat audiție la Opera Română, pe atunci condusă de Johan Kobborg, și a fost acceptată.

”Johan mi-a dat aripi mie, m-a lansat direct în anul acela. A fost important pentru mine să știu, de la începutul carierei mele profesionale că pot să fac, m-a motivat foarte mult. Asta mai târziu, când am plecat la Londra... bineînțeles o iei de la început, o iei de la zero complet și nu m-am lăsat niciodată doborâtă de gânduri că poate nu sunt în stare să fac ceva, că nu pot, nu e de mine meseria pentru că eu deja știam că am făcut deja foarte multe în anul acela”, a povestit Francesca.

La 19 ani, a primit cel mai prestigios premiu britanic pentru teatru

Când Johan Kobborg și Alina Cojocaru au fost practic alungați din țară în urma unor intrigi de culise care au ajuns până la nivel politic, tinerele talente descoperite de cei doi au plecat la rândul lor. Francesca a fost printre ei și drumul a dus-o la English National Ballet, una dintre cele două companii naționale mari ale Marii Britanii, unde s-a făcut remarcată la alt nivel. A fost laureată, la doar 19 de ani, cu un trofeu Laurence Olivier, cel mai prestigios premiu britanic pentru teatru, pe care l-a primit pentru rolul interpretat producția Le Sacre du Printemps de Pina Bausch, dansat pe scena Teatrului Sadler’s Wells.

”Când am câștigat premiul a fost un fel de ”pinch me moment”. Am crezut că visez la propriu, dar da, marele câștig a fost să dansez rolul acela”, își amintește Francesca. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE