Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evaziune fiscală din vânzări online. ANAF a descoperit persoane fizice cu venituri de peste 1 milion de lei într-o lună

Inspectorii ANAF au descoperit persoane fizice cu venituri de peste 1 milion de lei într-o lună din vânzările online, a declarat, miercuri, Lucian Heiuș, șefului Fiscului, relatează Agerpres. Acesta a precizat că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.

"Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă", a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022, potrivit Agerpres.

Preşedintele ANAF a precizat că se referă la comerţ online.

Comportamentul fiscal al contribuabilului român

Lucian Heiuș a mai precizat că, potrivit unui studiu, aproximativ 60% dintre contribuabili considerau normal să nu plătească un impozit "dacă pot să nu plătească".

În context, şeful Fiscului consideră că este nevoie de o instruire, o educaţie fiscală în şcoli.

"Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral - aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească.

Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (...)

Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF", a mai spus Lucian Heiuş. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE