Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Eurostat: Cehia şi România, pe primele locuri în topul inflației din țările UE, în luna decembrie

Publicat de: Răzvan Boboc

În luna decembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a crescut, în comparație cu luna noiembrie. România se află printre țările UE cu cea mai mare rată anuală a inflației.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană, în luna decembrie, a urcat la 3,4%, de la un nivel de 3,1% în luna noiembrie.

Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în decembrie

Cehia 7,6%

România 7%

Slovacia 6,6%

Țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei

Danemarca 0,4%

Italia 0,5%

Belgia 0,5%

Comparând cu luna noiembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în Spania şi a crescut în 11 ţări, inclusiv în România (de la 6,9% la 7%), potrivit Agerpres.

Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut de la 2,4% în noiembrie, până la 2,9% în decembrie. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,74 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au crescut cu 1,21 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 0,68 puncte procentuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE