Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa din România: Întâi e misiunea. De 1 Decembrie peste 500 de militari români sunt în misiuni

Publicat de: Euronews

500 de militari români sunt acum în misiuni din întreaga lume. 100 dintre ei sunt dislocați la centrul de comandă NATO din Polonia. Se antrenează cu forțele aliate și sunt sub comanda americană. Comandantul detașamentului de români i-a povestit Jurnalistei Euronews, Mihaela Barbu cum se simte 1 decembrie departe de țară.

Florian Ion – Comandantul detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians”: „Vreau să urez în numele meu și al militarilor din detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” un călduros la mulți ani românilor de pretutindeni. Doresc să-i asigur că toate eforturile pe care le facem noi aici în Polonia au o singură direcție: aceea de a ne instrui continuu.

Pe Florian Ion îl așteaptă acasă soția și copilul de 5 ani. A mai fost plecat de două ori în misiuni internaționale, în teatrele de operații din Afganistan. Și-a ales cariera din liceu, în timpul unei campanii de promovare a profesiei militare. Cel mai frumos moment din carieră pentru el a fost cel în care a primit gradul de ofițer și spune că a avut parte de numeroase provocări.

Florian Ion – Comandantul detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians”: În prezent în cadrul detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” suntem 104 militari, iar colaborarea cu aliații din cadrul battle group-ului, adică americani, britanici, croați și polonezi, este fructuoasă, consider. Lucrăm în permanență împreună și avem de învățat unii de la ceilalți. Suntem integrați într-un program de antrenament intensiv pentru a demonstra capacitatea noastră de apărare pe flancul estic. România este văzută ca un aliat de nădejde aici în Polonia.

De Ziua Națională militarii vor organiza o ceremonie în baza din nordul Poloniei. Comandantul spune că sprijinul familiei și al prietenilor este esențial pentru ei în această perioadă.

Florian Ion – Comandantul detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians”: Sărbătorile de iarnă le vom petrece aici în baza militară. Zilnic toți militarii din detașament țin legătura cu familia. Sprijinul familial este pentru fiecare militar deosebit de important și avem posibilitatea de a vorbi des, destul de des, zilnic chiar, acasă, cu familia și cu prietenii.

Misiunea detașamentului condus de maiorul Florian Ion în Polonia a început la jumătatea lunii octombrie și se va încheia în aprilie, anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE