Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa din România: Francezul care trăiește și iubește românește. De aproape 20 de ani pune umărul la mediul de business din țara noastră

Îl cheamă France, dar s-a îndrăgostit de România. De aproape 20 de ani, Jerome pune umărul la mediul de business din țara noastră. Și-a extins afacerea în cinci țări, dar sediul central și fabrica sunt la Pitești. Investițiile se ridică la zeci de milioane de euro și consideră țara noastră „paradisul antreprenorilor”. Cei de lângă el spun că a reușit să aducă Europa în România.

A ajuns aici în 2003 și după aproape 20 ani rămâne la fel de îndrăgostit de această țară

Poartă numele țării sale în pașaport, dar a decis ca România să-i fie casă. A ajuns aici în 2003 și după aproape 20 ani rămâne la fel de îndrăgostit de această țară. A dezvoltat una dintre cele mai mari companii din domeniul ușilor industriale, o companie cu afaceri în Belgia, Ucraina, Slovacia și Rusia, dar cu sediul în România.

Jerome: „Acum suntem la noi, în fabrica noastră de la Pitești, care este în același timp și producția și zona de logistică unde trimitem materialul nostru din toată țara. Ușile care sunt aici sunt uși pe care le poți vedea în fabrici industriale. Aici sunt stocate ușile antifoc industriale. Când mergi la mall treci prin ușile noastre.”

Din fabrica de la Pitești ușile au ajuns chiar și la Centrala Nucleară de la Cernobîl

Ușile din fabrica lui Jerome le vedem în aproape toate centrele comerciale din România, în supermarketuri sau depozite. Sunt uși industriale, rezistente la incendiu și care aduc în primul rând siguranță, acolo unde sunt instalate. Din fabrica de la Pitești ușile au ajuns chiar și la Centrala Nucleară de la Cernobîl.

Bogdan Cioba, coordonator fabrică: „Pe unul din accesurile către reactorul Cernobîl, în speță cel avariat, a fost instalată o ușă similară. O ușă din România a ajuns să fie montată la Cernobîl și ne mândrim cu asta.“

Doar investiția în fabrică se ridică la peste 10 milioane de euro. Recent, a câștigat un proiect european, care i-a adus o finanțare de un milion de euro pentru cel mai performant laser pentru tăierea metalului. Jerome spune că investițiile sunt importante, în primul rând pentru confortul oamenilor.

Jerome: „Oamenii care sunt lângă tine și văd că tu investești și cred în business și vii cu tehnologie, care le ușurează munca, cu acest tip de scule munca devine mult mai calitativă, mult mai rapidă. E un semnal de încredere foarte mare pentru toată echipă și pentru firmă.”

Eugen muncește în compania lui Jerome încă din 2007. A avut chiar o pauză de un an, când a mers să lucreze în afară, dar s-a întors. Acum simte că e răsplătit corect pentru munca lui, dar, mai ales, e mulțumit că trăiește alături de familie.

Eugen, muncitor din 2008: „Tehnologia a avansat, noi muncim din ce în ce mai ușor, ăsta e un lucru important. E mai bună iarba de acasă. E mai verde. Am fost tot în Franța, dar n-a fost pentru mine. Nu mă reprezintă. Dacă avansăm împreună e bine pentru toți.”

Acest loc ne demonstrează încă o dată că investițiile fac diferența, iar faptul că facem parte din familia europeană ne facilitează drumul către dezvoltare și inovație, însă poate cel mai important lucru este că românii au parte de condiții de munca ca în Vest, ca în afară, însă sunt acasă. Aceasta este Europa din România.

Jerome: „Este un paradis pentru antreprenori, pentru că poți să încerci metodele noi de abordări, poți să găsești finanțare și dacă reușești să dovedești o diferență vei avea succes. Aici găsești resurse, găsești finanțare, poți să creezi o bază foarte bună, ca să te extinzi și în afară.”

La biroul din București, Jerome și-a împânzit pereții cu tablouri ale artiștilor români

La biroul din București, Jerome și-a împânzit pereții cu tablouri ale artiștilor români. Iubește arta și cultura românească. De pe geam admiră parcul Izvor și Palatul Parlamentului. Are expuse trofeele cu care se mândrește, atât cele ce țin de succesul companiei, cât și cele câștigate datorită pasiunii.

Jerome: „Ăsta e un artist care îmi place foarte mult. Uite, acolo este și infinitul care stă deasupra capului meu. Avem diverse tablouri cu motivele tradiționale. Aici am niște artiști franco-români, care sunt copiii mei, de fapt. Acesta este un set maramureșean, pe care l-am câștigat când a câștigat cursa de mașini de la Baia Mare anul acesta. Este o amintire frumoasă.”

Când e vorba de pasiuni, atunci viteza și adrenalina sunt în top. Bate record după record la toate competițiile de motorsport, iar ultimul premiul dobândit l-a făcut pe francez, încă o dată, campionul României la super rally.

Are trei valori pe care i se sprijină viața: businessul, familia și dezvoltarea personală. Recunoaște că de multe ori face sacrificii pentru a le atinge pe toate. Este antreprenor, profesor la universitate, vicepreședinte a Camerei de Comert și Industrie Franceză în România, dar întâi de toate este tată și soț.

Cultura românească și cea franceză se intersectează în totalitate în viața familiei

Cultura românească și cea franceză se intersectează în totalitate în viața familiei. Sunt obișnuiți să audă cel puțin două limbi în casa lor. Copiii învață la o școală franceză din București, dar vorbesc româna la perfecție. Ei nu fac diferențe atunci când vine vorba de naționalități.

Jerome: „Asta înseamnă începutul la un cetățean european. Eu cred că copiii sunt cetățeni europeni și ei au acest noroc pentru acest mix de cultură. Ei nu realizează, dar ei vorbesc trei limbi. Eu nu am vorbit nici o altă limbă înainte să plec din Franța.”

Ligia, soția lui Jerome, este din Sălaj. Sunt împreună de mai bine de 12 ani. S-au cunsocut la o reuniune de prieteni și de atunci au construit o relație ce se bazează în primul rând pe dragoste și respect.

Ligia: „Nu suntem foarte diferiți de francezi, exceptând poate că au mai multă încredere în ei și sunt mult mai mândri de țara lor, de cultura lor, decât suntem noi în afară. Nu suntem deloc mai prejos ca nație, suntem exact la fel, doar că trebuie să știm să ne prezentăm și să fim mândri că suntem români. Că ești cu un francez sau că ești cu un englez sau că ești cu un român nu contează, contează calitatea omului până la urmă, nu naționalitatea și nu mă simt mai norocoasă că sunt cu un străin, decât dacă aș fi cu un român.”

Sunt fericiți și se dezvoltă împreună în România

Sunt fericiți și se dezvoltă împreună în România. El antreprenor, ea director de bancă, dar acasă se simt o familie completă doar alături de Sere și Alex.

Reporter: „Ce-i doriți României? Dacă ați întâlni-o ce i-ați spune?”

Ligia: „I-aș dori copii valoroși și cu încredere în ei și care să o dezvolte și care să o facă fericită!”

Jerome: „Îi doresc să poată să exploateze potențialul la maxim.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE