Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euroins nu e de acord cu insolvența și dă statul român în judecată. Daunele cerute se ridică la 500 de milioane de euro

Assen Christov, preşedintele Consiliului de Supraveghere EUROHOLD nu consideră justificată insolvența Euroins România.

Potrivit acestuia, compania de asigurări are în conturi mai bine de 24 de milioane de euro, bani care puteau acoperi cheltuielile următoarelor 15-20 de zile.

Mai mult de atât, Christov a subliniat că Euroins nu avea probleme legate de achitarea datoriilor, toate obligațiile fiind achitate la timp.

”Ridicarea licenței și intrarea în insolvență nu sunt bazate pe unele motive economice.

Insolvența e cand o companie nu poate să-și asigure obligațiile pe termen scurt și lung. Care era situația Euroins în data de 17 martie 2023 când a fost ridicată licența și a fost anunțată insolvența.

În conturile companiei erau 40 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 8 milioane de euro și creanțe, sume care trebuiau recuperate de la brokeri, 70 de milioane de lei. În total 24 de milioane de euro.

Euroins a achitat aproape la zi toate obligațiile, putem spune că societatea nu are probleme cu achitarea datoriilor, plăților pe termen scurt și nu este insolvabilă.”, a declarat Christov.

Totodată, Euroins a anunțat astăzi că va da în judecată statul român pentru că ASF ar fi suspendat ilegal licența de funcționare acestei companii. Daunele cerute în instanță sunt de 500 de milioane de euro.

”Mâine vom depune la ASF o solicitare de revocare a deciziei. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA. Conform legii nu se poate face asta, dar ASF poate cere instanței să anuleze decziiza ca urmare a faptului ca s-a produs o greseală.

Deoarece suntem siguri că licența Euroins România este retrasă împotriva legislației EU și a României, vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre: 270 de milioane de euro, valoarea investiției și 230 de milioane de euro pierderile suferite, în total 500 de milioane de euro pierderi pentru contribuabilul român”, a declarat Assen Hristov.

Conducerea ASF, explicații în Parlament despre colapsul Euroins

Președintele ASF a declarat că gaura produsă de Euroins se ridică la 250 de milioane de euro, sumă care trebuie să o acopere Fondul de Garantare. Nicu Marcu a amintit că în urmă cu doi ani și jumătate, când a preluat conducerea instituției, companiile de asigurare City Insurance și Euroins ”dețineau 80% din piața RCA”.

”În niciun stat nu există așa ceva, nu există acest lucru ca două companii să poată să dețină o cotă de piață atât de mare. De ce s-a întâmplat acest lucru? Au practicat niște tarife foarte mici, nesustenabile, și în al doilea rând, sunt foarte puține companii care acționează în piață, iar companiile serioase s-au retras văzând practica pe care o folosesc aceste companii”, a afirmat Nicu Marcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE