Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eugen Sabău, românul din Tarragona care și-a împușcat colegii, a fost eutanasiat în Spania

Marian Eugen Sabău, poreclit ”pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat marți. Românul de 46 de ani a devenit primul deținut din Spania care și-a câștigat dreptul la moarte asistată, în baza unei legi privind eutanasia aflată în vigoare din 2021. Bărbatul era paralizat complet și avea în permanență dureri, relatează postul spaniol de televiziune Antena3.

Românul a lucrat ca agent la o firmă de securitate din orașul Tarragona, de unde a fost concediat în urma unor conflicte. Din dorința de a se răzbuna, Sabău și-a împușcat trei colegi pe care i-a rănit grav. După atacul armat comis în decembrie 2021, românul a fugit de la fața locului și s-a baricadat într-o locuință din cartierul Riudoms. Sabău a deschis focul asupra a doi polițiști, înainte de a fi imobilizat de trupele speciale.

În urma rănilor suferite, Eugen Sabău a rămas complet paralizat. Instanța a decis ca ”pistolarul din Tarragona” să fie arestat, fără cauțiune, pentru tentativă de omor, atacarea ajutoraților și deținere ilegală de arme. Bărbatul nu a putut fi judecat pentru aceste infracțiuni de care este acuzat.

De ce au decis magistrații ca Eugen Sabău să fie eutanasiat

Bărbatul a solicitat să fie eutanasiat, pentru că suferea de tetraplegie. O comisie de evaluare care analizează solicitările de eutanasie a confirmat că românul poate să beneficieze de moarte asistată, după ce contestațiile sale au fost respinse în instanță.

Magistrații au concluzionat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a avea o moarte demnă este mai important decât dreptul la ocrotirea judiciară efectivă a victimelor.

Potrivit judecătorilor, starea de sănătate a românului este gravă. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”.

Cu o zi înainte de aplicarea procedurii, bărbatul a cerut, luni, să fie eliberat condiționat pentru 24 ore și pentru a-și lua la revedere de la familie într-un spital convențional, în care nu ar fi fost păzit de polițiști. Magistratul i-a respins solicitarea deoarece orice ”terț, membru al familiei sau prieten i-ar fi putut facilita evadarea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE