Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Estonia acuză Rusia că trimite deliberat migranți peste graniță. Guvernul de la Tallin vrea să închidă punctele de frontieră

Pe 16 noiembrie, 12 somalezi și șapte sirieni au încercat să treacă granița din Rusia în Estonia, pentru a ajunge în țări din UE, fără însă a avea documentele necesare sau vreo bază legală de a ajunge în spațiul Schengen. Aceștia au încercat să treacă granița în intervale orare diferite, împărțiți în trei grupuri.

Oficialitățile din Estonia au acuzat Rusia că le-a permis deliberat acestor migranți fără acte să facă acest lucru și că autoritățile de la Moscova au intenția de a destabiliza, potrivit Politico. Acei cetățeni care au încercat să intre în Estonia au făcut-o pe la punctul de trecere a frontierei de la Narva, însă au fost trimiși înapoi.

Estonia acuză Rusia că trimite deliberat migranți peste graniță

În consecință, poliția de frontieră estoniană este pregătită să închidă granița cu Rusia, în cazul în care aceste presiuni vor crește, după cum spune chiar Egert Belitsev, directorul general al acestei instituții.

"Toți acești cetățeni au folosit aceeași tactică, adică li s-a permis să părăsească Rusia, deși nu au dreptul să intre în Uniunea Europeană", a spus Egert Belitsev.

Acest moment vine după ce, în aceste zile, Finlanda a amenințat că va închide granițele cu Rusia, după ce i-a acuzat pe ruși că încearcă să provoace un război hibrid prin trimiterea a zeci de solicitanți de azil. Rușii ar proceda astfel ca represalii la orientarea pro-occidentală a guvernului de la Helsinki.

Relațiile dintre Rusia și Estonia, dar și cele cu Finlanda, s-au înrăutățit după ce Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022. Ulterior, Estonia a expulzat 21 de angajați ai ambasadei ruse, în 2023. Însă și Moscova a ripostat și l-a expulzat pe ambasadorul Estoniei, Margus Laidre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE