Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Este încă legală iarba în Thailanda? Iată ce trebuie să știe turiștii

La doar 18 luni după ce Thailanda a deschis porțile prin legalizarea canabisului, noul guvern de coaliție conservator al țării încearcă să le închidă.

Semnele cu neon pentru iarbă au devenit omniprezente în zona turistică aglomerată din Bangkok, iar dispensarele apar la fiecare colț de stradă. Sute de vânzători de alimente și băuturi își fac reclamă la meniuri cu infuzie de canabis.

Dar toate acestea s-ar putea schimba în cadrul noilor propuneri de reglementare strictă a consumului de marijuana și de restricționare a acesteia în scopuri medicinale.

De ce se schimbă atât de repede regulile privind canabisul din Thailanda?

Guvernul de coaliție conservator condus de partidul Pheu Thai se află în spatele apelurilor pentru o reprimare a canabisului, care a fost slab reglementat de la legalizarea sa. Pheu Thai a făcut campanie pentru interzicerea consumului de marijuana în scop recreativ, afirmând că aceasta prezintă riscuri pentru sănătate și ar putea cauza probleme de abuz de substanțe în rândul tinerilor.

Anutin Charnvirakul, fostul ministru al Sănătății care a supravegheat legalizarea drogului în guvernul anterior, condus de militari, a urcat acum în rang și a devenit viceprim-ministru. El este liderul Partidului Bhumjaithai, care face parte din noua coaliție guvernamentală.

Atunci când a susținut legalizarea marijuanei în 2022, el a spus că aceasta ar reduce supraaglomerarea din închisorile thailandeze și ar contribui la stimularea economiei rurale.

În ziua legalizării, peste 3.000 de deținuți reținuți pentru acuzații de canabis au fost eliberați. În decurs de un an, industria ierbii din țară valora 28 de miliarde de baht thailandezi (728 de milioane de euro), iar până în 2030 se preconiza că va ajunge la 336 de miliarde de baht (8,7 miliarde de euro).

Mai pot turiștii să fumeze iarbă în Thailanda?

În timp ce Thailanda așteaptă rezultatul modificărilor, magazinele de iarbă sunt încă deschise în Bangkok și nu numai.

Cu toate acestea, există deja unele reguli care restricționează consumul de canabis. Fumatul sau vapatul în locuri publice nu este permis. Provocarea unei "deranjamente publice" - inclusiv prin mirosul de iarbă - poate duce la o amendă de 25.000 de baht (650 de euro).Detaliile referitoare la ceea ce constituie o "deranj" sunt neclare și pot fi exploatate de poliție. În Bangkok, se știe că polițiștii au șantajat și extorcat turiștii prinși pe picior greșit în fața legii.

Extractele care conțin mai mult de 0,2 % THC sunt încă clasificate legal ca narcotice, dar unele magazine vând produse mai puternice, ceea ce ar putea aduce probleme cumpărătorilor, cu excepția cazului în care aceștia au obținut o autorizație oficială în scopuri medicale.

De asemenea, turiștii au fost avertizați că în țările vecine canabisul este în continuare ilegal și că nu trebuie transportat peste graniță. Singapore, care are unele dintre cele mai stricte politici antidrog din lume, poate aresta cetățenii pentru consumul de droguri în afara țării ca și cum ar fi consumate acasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE