Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron, vizită în Kazahstan și Uzbekistan. Franța a semnat mai multe contracte în domeniul energetic și nuclear

Președintele francez Emmanuel Macron face un turneu în Asia Centrală, regiune tot mai importantă pentru aprovizionarea Europei cu combustibili nucleari. Macron a fost primit în Astana de președintele Kazahstanului și apoi a mers în Uzbekistan, o altă republică sovietică. 

Președintele Emmanuel Macron a mers în Kazahstan pentru a găsi noi surse de uraniu, minereu rar folosit la producerea energiei nucleare. În urma discuțiilor, cei doi șefi de stat au semnat o serie de contracte privind sectorul energetic. Asia Centrală nu este numai cea mai scurtă, ci și cea mai viabilă cale pentru a asigura lanțurile de aprovizionare între Europa și Asia, a spus președintele Kazahstanului. 

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: ”Kazahstanul este cel mai mare producător de uraniu din lume, contribuind cu peste un sfert din combustibilul nuclear consumat în Europa. MUSCA În așteptarea creșterii volumelor, lucrăm activ cu partenerii noștri pentru modernizarea infrastructurii. Obiectivul nostru este de a atinge o capacitate de transport de 10 milioane de tone.”

Vizita președintelui francez în Asia Centrală este încă o dovadă că Vladimir Putin pierde influența pe care o are în regiune. Atât Kazahstanul, cât și Uzbekistanul, au susținut sancțiunile occidentale impuse Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina. Turneul lui Macron a provocat reacții în Rusia. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că încearcă să îndepărteze prietenii și vecinii Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE