Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emirul Kuweitului a dizolvat parlamentul și și-a asumat câteva funcții guvernamentale

Crizele politice se repetă în Kuweit. Emirul acestei țări, şeicul Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, a dizolvat parlamentul și și-a asumat unele funcții guvernamentale la doar șase săptămâni de la alegeri. El a anunțat și suspendarea unor articole din Constituție, conform AFP.

A fost emis un ordin al emirului pentru a dizolva Adunarea Naţională şi a suspenda anumite articole din Constituţie pentru o perioadă care nu depăşeşte patru ani", se arată în comunicatul agenției presă KUNA.

Emirul Kuweitului a dizolvat parlamentul

Oficialii statului spun că măsura a fost luată pentru a pune capăt unui blocaj instituțional.

"Ne-am confruntat cu dificultăți și obstacole care nu pot fi tolerate", a declarat șeful statului, la un post de televiziune local. El a acuzat unii deputați de faptul că "încearcă să interfereze" cu puterile sale suverane.

Parlamentul, care a fost ales în aprilie, urma să se întrunească pentru prima dată luni, însă mai mulți deputați au refuzat să participe. Potrivit Constituţiei din Kuweit, cel puţin un deputat trebuie să deţină un portofoliu ministerial până la finalizarea formării guvernului. Iar noul prim-ministru nu a reușit să convingă niciun parlamentar să participe.

Emirul Kuweitului și consiliul de miniștri și-au asumat astfel puterile acordate Adunării Naționale pentru a putea face față crizei politice.

În Kuweit, deputații sunt aleși pentru mandate de patru ani. Ei s-au contrat de multe ori cu Guvernul, ceea ce a împiedicat adoptarea unor reforme pentru diversificarea economiei, iar în cele din urmă a dus la dizolvarea Adunării de peste zece ori, de la adoptarea acestui sistem parlamentar, în 1962.

Kuweit este membru important al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și deține 7% din rezervele mondiale de țiței. Statul are unul dintre cele mai puternice fonduri suverane din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE